Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményesen zárult lőbajnokság

Szöveg: Kiss József fõhadnagy<br /> |  2009. december 8. 13:28

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Honvédség országos amatőr szituációs lő bajnokságát a Hajdúhadházi lőtéren. Az indulók létszáma nem érte el az előző évek közel száz fős részvételét, de így is közel hatvanan voltak. A versenyzőknek pisztollyal és karabéllyal is bizonyítani kellett a szakmában való jártasságukat.

A verseny első napján a pisztolyoké és persze az azt kezelő katonáké volt a főszerep ahol Vajda Miklósnak ( aki többszörös pályarendező díjnyertes) köszönhetően sokan megizzadtak – pedig a hőmérséklet nem sokkal volt magasabb plusz tíz foknál. A verseny kellő gyorsaságot és pontosságot követelt a versenyzőktől, akik közül sokaknak ez volt az első szituációs versenye.

A pisztoly versenyszám mindig érdekes, hiszen a katonák másodlagos fegyveréről van szó. A versenyzők egymást figyelve újabb trükköket és apró fortélyokat tanulhattak egymástól.

Másnap a katonákhoz jóval közelebb álló karabély versenyszám következett, ahol a jóval gyorsabb és pontosabb lövések voltak jellemzőek.

A verseny közben ellenfélként küzdő alakulatok az értékelés közben igen jó hangulatban nevetgéltek az egymás által elkövetett hibákon, s izgalommal várták az eredményhirdetést, mely után egymásnak jó utat kívánva, útra indultak szolgálati helyeik felé.

MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj elért eredményei:

Pisztoly egyéni:

1 helyezés Kiss József mk. fhdgy.

Pisztoly csapat:

2 helyezés Kiss József mk. fhdgy
Tóth Gyula törm.
Palovits Krisztián őrm.

Karabély egyéni:

1 helyezés Kiss József mk. fhdgy.

3 helyezés Róka Róbert fhdgy.

Karabély csapat:

1 helyezés Kiss József mk. fhdgy
Tóth Gyula törm.
Palovits Krisztián őrm.

2 helyezés Róka Róbert fhdgy
Ferenc Mátyás hdgy
Ficzere Jenő törm

A szituációs lövészet létjogosultsága napjaink kiképzésében

IPSC, IDPA. Ezek a rövidítések még a fegyveres szerveknél szolgálóknak is többször juttatja eszébe egy autó felszereltségének jelzését mint a valódi jelentését.
A szituációs lövészet (International Practical Shooting Confederation) Amerikából indult útjára s hódította meg a világot majd Magyarországon 1993-ban honosította meg három lövészklub.
Az alap elképzelés az volt hogy az önvédelmi fegyverrel rendelkező állampolgároknak -mint említettem Amerikából indult- megtanítsák a fegyver biztonságos és hatékony alkalmazását. A sportág jelmondata “Diligentia, Vis, Celeritas", vagyis az “erő, gyorsaság, pontosság" .

Az ipsc maga egy verseny lövészet de a végrehajtandó szituációk miatt a külföldi rendőri és katonai alakulatok már rég beillesztették kiképzésükbe gyakran civil versenyzők, illetve instruktorok szaktudását igénybe véve.
Az ipsc lényege, hogy valós élethelyzeteket vagy a valószínűnél még nehezebben megoldható szituációkat oldjanak meg a lövők.

A kiindulási helyzet gyakorlatilag bármi lehet – álló, fekvő, ülő, vagy bármilyen tevékenység szimulálása. A fegyver szintén bárhol, és bárhogyan elhelyezhető; lehet töltött vagy töltetlen, lehet a fegyvertokban, de lehet táskában, asztalfiókban, vagy akár kendővel letakarva. Az egyetlen szempont, hogy biztonságos legyen, és mindig a fő lőirányba mutasson.

Alapjában véve háromféle célt különbözetünk meg a papír és a fém célokat és a nem lőhető célokat (túsz), a papír célokban két értékelhető találatnak kell lennie a fémeknek „feküdnie" kell.
A papír célokon elérendő két találat is hűen jelzi hogy taktikai alapokon nyugszik e versenyág, hiszen az ellenség leküzdését pisztollyal mindig két lövés leadásával tesszük, a nagyobb megállító erő elérése érdekében.
Előfordul, hogy a versenyző valamely akciója (egy ablak, vagy ajtó nyitása, egy fogantyú meghúzása, vagy akár egy fémcél eltalálása) elindít egy folyamatot. Ez lehet egy mozgó cél indulása, vagy egy előbukkanó cél feltűnése, de lehet egy cél eltűnése is. Lehet akár az is, hogy a pálya egy adott berendezése megváltozik (pl. kinyílik egy ablak), ezáltal láthatóvá téve egy újabb célcsoportot, vagy eltüntetve egy másikat, épp úgy mint az életben, bármikor bárhonnan érhet támadás.

Mint első soraimban említettem a szituációs lövészet két fő ága az IPSC és az IDPA.

Az IDPA (International Defensive Pistol Association, ez az Önvédelmi Fegyverrel Rendelkezők Sportlövészete.
A két ágazat között jelentős a különbség, míg az ipsc-ben nem rejtjük a fegyvert addig a idpa ban rejtve kell hogy legyen teljesen a lőgyakorlat végrehajtásának kezdettét jelző stopper sípjeléig. Továbbá az idpa-ban megmaradtak a valós helyzetek lemodellezése és arra törekednek, hogy a lövők akkor találkozzanak először a végrehajtandó feladattal, míg az ipsc versenyeknél gyakran a versenyt megelőző hetekben már megtalálható a pályák rajza.

Véleményem szerint az ipsc és idpa szabályain alapuló lövészet bevezetése jelentős mértékben javítaná a katonák kiképzettségének szintjét akár karabély akár pisztoly tekintetében, hiszen napjaink követelményei teljesen különbözőek mint pár évvel ezelőtt. A gyalogsági fegyverekkel leadott lövések távolsága egyre kisebb. Gondolok itt a város és épületharcokra.
Az ablakokon, ajtókon különböző hasadékokon való keresztül lövéseket maximálisan meg lehet tanítani a katonáknak.

Gyakorlásnál a „csibe hálóból" kialakított falat ha átlövi a katona látja azt hogy hibázott s tanul hibájából, éles helyzetben ha a betonfalba lő az arról visszapattanó lövedék esetleg beton törmelék saját társaiban okozhat sérüléseket.

Megítélésem szerint a hadseregben a lövészetvezetők profi szintű felkészítése előbb utóbb nélkülözhetetlen lesz. Tudniuk kell a békefenntartásban résztvevő katonáknak pályát építeni, felkészíteni őket a fegyverek gyors és pontos használatára. Ehhez változtatni szükséges a lő kiképzési szabályzatokon is. Külön szabályozás kell a marokfegyverre, valamint a gépkarabélyra és ki kell dolgozni a fegyverekhez tartozó szituációs katonai lő feladatokat.

Több fiatal tehetséges versenyző is található a hadseregben akik már évek óta bizonyítják hogy semmivel sem veszélyesebb egy szituáció végiglövése mint egy alap lőgyakorlat. A honvédségen belül öt éve rendeznek ipsc versenyeket s még egy baleset sem történt.
Ez az öt év viszont rengeteg tanulást tett lehetővé, ellesve mozzanatokat trükköket egymástól, a rendőrség különleges alakulataitól és profi versenyzőktől. Nem is olyan rég rendőrökkel versenyeztem és csodálkoztak mikor közöltem velük, hogy nincs lőkiképző beosztás a hadseregben.
Ezt mi magunk is sajnáljuk hiszen szívesen átadnánk tudásunk társainknak megnövelve ezzel túlélési esélyeiket egy fegyveres konfliktusban a világ bármely pontján.