Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérlövésszaki verseny – hatodszor

Szöveg: Andóczi-Balogh András Ádám főhadnagy |  2010. november 29. 8:57

A tüzér fegyvernem tagjai a múltban és a jelenben is egyik legfontosabb feladatuknak érezték a szakmai felkészültségük magas szinten tartását és továbbfejlesztését. A korábbi tüzéregységek, alegységek életében mindig jelentős esemény volt egy-egy ilyen verseny megrendezése vagy az azon való részvétel, ami a szakmai kihíváson túl egyfajta bemutatója is volt a fegyvernem feladatainak és tevékenységének.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar (ZMNE KLHTK) Műveleti Támogató Tanszék oktatói állománya 2005-ben elhatározta – akkor még tanszék szinten –, hogy felújítja a tüzérlövésszaki versenyek gyakorlatát. 2006-ban, 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben a megmérettetés már országos szintűvé vált, a tavalyi versenyen már 12 csapat képviseltette magát. Már hagyománynak számít az is, hogy a verseny fővédnöki szerepét a mindenkori HM HVK vezérkar főnök vállalja el.

Az idén meghirdetett VI. Artifex Tüzérlövésszaki Verseny – amelyre hét helyőrségből 18 csapat jelentkezett – helyszínéül az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) Várpalotai Szimulációs Gyakorló Központja szolgált. A csapatok november 22-én érkeztek be a szimulációs központba, ahol a versenyt az MH BHK parancsnoka, Fürst Tamás ezredes nyitotta meg.

A megnyitót követően dr. Szabó Tibor alezredes, a Tüzérlövésszaki Verseny főszervezője ismertette a verseny lebonyolításának rendjét és szabályait.

A csapatok másnap hat csoportban körmérkőzésekkel vettek részt a viadalban. A versenyzők feladata az volt, hogy egy virtuális terepen pusztítsák el az ellenség céljait. A délelőtti körmérkőzések befejeztével a hat csoport győztese kieséses küzdelemben döntötte el a másnapi döntő résztvevőit.

A vetélkedést megtekintette dr. Ujj András ezredes, a ZMNE tudományos rektorhelyettese, a KLHTK megbízott

1595910654
dékánja, a HM HCSF képviseletében pedig Eckhardt Zoltán alezredes, kiemelt főtiszt.

A döntőbe jutott három csapat körmérkőzéses rendszerben döntötte el az 1–3. helyezéseket, melyek után az alábbi eredmények születettek:

Első helyezést érte el, és az Artifex Kupát egy évre elhódította a ZMNE KLHTK Műveleti Támogató Tanszék, Tüzér szakirány 2. csapata Parancsnok: Piedl István János hallgató. Csapattagok: Hargitai Konrád hallgató, Bólyi Bálint hallgató, Andor Győző hallgató.

A második helyen az MH 5 Bocskai István Lövészdandár 5/3. lövészzászlóalj csapata (Hódmezővásárhely) véggzett- Parancsnok.: Bodnár József főhadnagy. Csapattagok: Tóth Zoltán főhadnagy, Vitári Gergő hadnagy, Kovács Mátyás hadnagy.

A harmadik helyet pedig a ZMNE KLHTK Műveleti Támogató Tanszék, Tüzér szakirány 1. csapata szerezte meg. Parancsnok: Fekete András hallgató. Csapattagok: Herczeg Ákos hallgató, Vörös Balázs János hallgató, Pongor János hallgató.

Különdíjakat nyertek: az MH 5. Bocskai István  Lövészdandár 5/62. lövészzászlóalj 3. csapata (Parancsnok: Kázmér László hadnagy); a ZMNE KLHTK Műveleti Támogató Tanszék, Tüzér szakirány 1. csapata (Parancsnok: Fekete András hallgató), és a ZMNE KLHTK Műveleti Támogató Tanszék, Tüzér szakirány 4. csapata (Parancsnok: Marsó Ferenc hallgató).

A verseny résztvevői tisztelegtek az 1994. július 25-én a várpalotai lőtéren bekövetkezett, tragikus kimenetelű aknavető-robbanás hősi halált halt tüzérek emléke előtt. Megkoszorúzták az MH BHK Kossuth-laktanyájában lévő, Kránitz Antal posztumusz őrnagy, az alakulat hősi halottja emlékművét.

A verseny az eredmények ismertetésével zárult, ahol dr. Szabó Tibor alezredes oklevelet adott át a résztvevő csapatok parancsnokainak, illetve a versenybizottság tagjainak. Az első három helyezett csapat és a felajánlott kupákat elnyerő csapatok képviselői Tatán, a december 3-i központi tábori tüzér napi ünnepségen vehetik át az elismeréseket.