Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérségi gránát a lovardában

Szöveg: Szûcs László<br /> |  2008. január 14. 10:16

A második héten, azaz január 7–13-a között nyolc bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A bejelentések közül ötöt intéztek el a tűzszerészek – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője.

Az elintézett ügyek közül kettő soron kívüli volt, mivel a bejelentés szerint az előkerült világháborús robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.
Az egyik soron kívüli bejelentésre január 9-én Kapuvárra vonult ki a tűzszerész

1595871583
járőr. A település belterületén, egy patak fölött átívelő híd alatt földmunka közben, a vízben bukkantak rá a munkások „egy rozsdás vasdarabra". Lakatos Sándor törzsőrmester járőrparancsnok megállapította, hogy egy 81 milliméteres világító aknagránát került elő, s valószínűleg a patak sodorta a híd alá. Mivel a szerkezetet annak idején nem lőtték ki, a tűzszerészek a központi gyűjtőhelyre szállították.

Másnap a főváros XXII. kerületébe kellett soron kívül kivonulniuk a tűzszerészeknek. A bejelentés szerint, egy tűzcsap mellett világháborús lövedéket találtak. Érsek János őrmester, járőrparancsnok a helyszínen megállapította, hogy a szerkezet szerencsére nem veszélyes, mivel mindössze egy 120 milliméteres aknagránát stabilizátor része került elő.
A nem soron kívüli bejelentések közül kiemelkedik az, amikor január 9-én, a kabai lovardában bukkantak világháborús lövedékre. Kelemen Ferenc törzsőrmester, járőrparancsnok a helyszínen megállapította, hogy egy darab 122 milliméteres tüzérségi lövedéket találtak. A veszélyes szerkezetet a település közelében kijelölt helyen megsemmisítette.