Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérségi támadások dörejétől rázkódik a szír főváros

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 23. 9:34

Harckocsikat vezényelt a Damaszkusz körüli körgyűrűre augusztus 22-én, szerdán a szíriai hadsereg, és ágyúzta a főváros déli peremkerületeit, ahol a felkelők tevékenykednek – jelentették hírügynökségek helyi lakosokra hivatkozva.

Legkevesebb nyolc ember vesztette életét a Kafr-Szúsza, Daraja, Kadám és Nar-Áisa városrészek elleni, légicsapásokkal kísért tüzérségi támadásokban –- közölték helyi források.
A helyiek szerint a katonaság nem ágyúzta ilyen intenzíven a fővárost azóta, hogy a múlt hónapban visszaszerezte fölötte az ellenőrzést. Egy helyi lakos szerint egész Damaszkusz rázkódik a tüzérségi támadások dörejétől. Egy ellenzéki aktivista azt mondta, hogy a felkelők – akik a hadsereg intenzív műveletei miatt a múlt hónapban elhagyták Damaszkuszt – kezdenek visszaszivárogni a fővárosba, Bassár el-Aszad elnök rezsimje pedig ágyúzással és helikopteres bombatámadásokkal reagál erre, vagyis „háborús légkör van kialakulóban" Damaszkuszban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű ellenzéki szervezet szerint több tucat polgári lakos vesztette életét a főváros melletti Moadamíja-as-Sámban, ahol a hadsereg a helyszínen végzett ki foglyokat. A települést több napig tartó ádáz harcok után kedden rohanta le a hadsereg.
Az OSDH szemtanúkra és helyi aktivistákra hivatkozó összesítése szerint kedden 198 ember – 127 polgári lakos, húsz felkelő és 51 katona – halt meg Szíriában, s közülük 42-en a Damaszkusztól hat kilométerre nyugatra fekvő, kétszázezres Moadamíjában vesztették életüket. Az áldozatok száma az utóbbi helyen ennél is több lehet, mivel a katonák tüzet nyitottak egy gyászmenetre.
Az OSDH szerint az északi Aleppóban 31 civil áldozata van a hadsereg tüzérségi támadásainak és a harcoknak, közöttük öt nő, valamint ugyanannyi gyerek.

A szíriai harcok következményeképpen Libanon északi nagyvárosában, Tripoliban is fegyveres összecsapások robbantak ki ott élő szunniták és alaviták között. Az előbbiek ellenségei az Aszad-rezsimnek, az utóbbiak pedig támogatják, tekintettel arra, hogy maga a szíriai államfő is közülük való. Kórházi források szerint az éjszaka tízre nőtt a halálos áldozatok száma, s száznál több a sebesült. Szemtanúk szerint szerdára virradóra kéttucatnyi detonáció rázta meg a várost, feltehetően rakétagránátok robbantak.

A Reuters jelentése szerint a Bassár el-Aszad elnök rendszeréhez hű erők kivonták egységeiket az iraki határnál lévő Albu-Kamál város két, állambiztonsági feladatokat ellátó létesítményéből, nevezetesen a légi felderítés és a politikai biztonsági erők épületeiből, ugyanakkor a katonaifelderítő-központot az ellenőrzésük alatt tartják.

Ez az értesülés a szíriai felkelőktől származik, közlésük szerint Albu-Kamál gyakorlatilag „elesett", noha a kormányerők a várostól néhány kilométerre lévő határőrposztról lövik a várost.

A hírügynökség emlékeztet a felkelők július 23-i bejelentésére, miszerint a lázadók heteken át ellenőrzésük alatt tartották a város mellett lévő határátkelőhelyet, amelyet Irak korábban lezárt, hogy elejét vegye az erőszak átterjedésének. Később azonban az iraki kormányfő utasította a határőrséget, hogy engedje be az országba a Szíriából érkező összes menekültet.

A felkelők fontosnak tartják, hogy teljes egészében ellenőrzésük alatt tartsák Albu-Kamált.

A magát Szíriai Lázadó Frontnak nevező szervezet egyik vezetője a Reutersnek telefonon elmondta: ezáltal el lehet vágni a kormányerők Irakból érkező utánpótlását, ugyanakkor a lázadók közvetlen kapcsolatban állhatnak az iraki törzsekkel, biztosítva saját utánpótlásukat.

Albu-Kamál 120 kilométerre délkeletre fekszik Deir-ez-Zór várostól. Mindkét település a szunnita többségű országrészben fekszik. Albu-Kamál lakossága viszont kiterjedt rokoni kapcsolatokkal rendelkezik az iraki területen élő családokkal, ilyen értelemben a lázadók számára ez utóbbiak hátországot jelentenek az alavita politikai elit által támogatott rendszerrel szemben.