Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzes méregzsák

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. augusztus 10. 14:37

A légierő napjainkban megkerülhetetlen tényezője a hadviselésnek, jelentőségét a nemrég megrendezett számos nagyszabású gyakorlat (például az Air Defender 2023 vagy a Neptun Strike 2023) mellett az elmúlt évtizedek több kisebb-nagyobb fegyveres konfliktusában játszott szerepe is igazolja. A folyamatos fejlesztések számos ikonikus repülőgéptípust szültek, melyek közül mostani összeállításunkban négyet mutatunk be, kezdésként a második világháború egyik legnagyobb számban előállított vadászgépét, az angol Supermarine Spitfire-t.

MH_2023_08_borító

A konstrukciót túlzás lenne a korszak kiemelkedő modelljének nevezni, ugyanakkor meghatározó szerepe elvitathatatlan, ráadásul az egyetlen vadászrepülőgép, amelyet a második világháború előtt, alatt és után is gyártottak; huszonnégy változatából, illetve azok számos modifikációiból több mint húszezer példány készült.

A Spitfire története 1931-ben indult, amikor a Légügyi Minisztérium – az F7/30-as számú rendeletében támasztott követelményeknek megfelelő – új vadászgép tervezésére írt ki tendert. A benyújtott pályaművek között szerepelt a Vickers-Armstrong Limited tulajdonában lévő Supermarine Company Type 224-ese is. Ennek terveit Reginald J. Mitchell, a southamptoni vállalat főkonstruktőre készítette, alapját pedig az akkori gyorsasági rekord birtokosa, az S.6B vízi repülőgép képezte, amely 1931-ben megnyerte kategóriája legfontosabb versenyét, a Schneider-kupát.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 11-én, pénteken megjelenő számában!