Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzközelben

Oltási technikákat gyakorolt a székesfehérvári helyőrség állománya

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2023. november 30. 7:18

Évente több tálcatűzoltási gyakorlatot szervez az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár saját állománya, illetve a helyőrségben szolgáló alakulatok katonái részére a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság közreműködésével.

tálcatűzoltás (23)

A katonák biztonságos körülmények között sajátították el a porral oltó készülék használatát és a helyes oltási technikákat, tájékozódtak a biztonsági rendszabályokról, továbbá megtanulták, hogy tűz esetén mi a teendője az épületben, vagy szabadtéren tartózkodó személynek. A gyakorlat vezetői a jelenlévő állomány előtt azt is bemutatták, mi az elsődleges feladat, ha valakinek a ruházata lángra kap, vagy éppen füstöt lélegez be.

A gyakorlat szcenáriója alapján több személy telefonon értesítette a laktanya ügyeleti szolgálatot a tűzesetről, így gyakorolva a tűz jelzését. A lángok oltásakor egy fémtálcában lévő éghető folyadék párolgó gőzeit gyújtották meg, majd az állomány a tűzoltók által használt védőfelszerelésben oltotta el azokat. A helyes oltási technikát a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szakemberei szemléltették.

DRP_2760

„Jogszabályi előírás, hogy a Magyar Honvédségben szolgálók időközönként átismételjék a tűzoltási technikákat, ami missziós felkészítések és alapkiképzések során is elengedhetetlen. Erre leginkább a tavaszi és őszi időszak alkalmas” – mondta a gyakorlattal kapcsolatban Magán Eszter honvédelmi alkalmazott, az alakulat Biztonságtechnikai Főnökségének munkatársa.

A gyakorlaton – az 51-es dandár állományán túl – az MH Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred és az EUFOR Kontingens 28. váltásának állománya vett részt.