Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzpárbaj a lőtéren

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. május 29. 9:16

Az MH ZHCS (Zászlóalj Harccsoport) kiképzésének részeként tűzcsoport-párbajlövészeten, illetve harcjárműlövészeten vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóalj katonái a napokban. A zászlóalj állományának felkészítése folyamatos, a katonák egyéni kiképzésétől kezdve egészen a zászlóalj összekovácsolásáig tart.

1595936431
A párbajlövészet során a századok tíz-tíz csapatot alkottak, amelyek egymással körmérkőzéses rendszerben versenyeztek. Egy csapat öt főből – egy géppuskásból és négy gépkarabéllyal felszerelt lövészkatonából – állt. Egyszerre csak két csoport versenyzett egymással, és a saját céljaik leküzdésével ejtették ki az ellenfél tagjait.

A megindulási helyzetből adott vezényszóra a csapatok előrefutottak a tűzszakaszra, ahol betöltötték a fegyvereiket és megkezdték a kétszáz, illetve háromszáz méterre lévő célok leküzdését. Egyénenként kevés lőszert kaptak, mert itt a gyorsaság és a pontosság a legfontosabb. Minden lövő mögött állt egy döntnök, aki figyelte az adott személyhez tartozó célt. Amennyiben azt találat érte, az ellenkező szektorban azonos pozícióban lévő katona kiesett a versenyből. Az a csapat nyert, aki előbb lőtte le az összes célpontot. A döntőben a századok − az elért pontszámok alapján számított − három legjobb csapata vett részt.

Ezzel párhuzamosan harcjárműlövészet is zajlott a lőtéren, amelynek során a BTR–80 és a BTR–80/A típusú járművek állománya először egyéni, majd harcjárművel végrehajtott tűzpár-lőgyakorlaton vett részt. A támadó tevékenységet imitálva − az ellenséghez közeledő mozgás közben − a harcjárművek egymás biztosításával haladtak előre: amíg az egyik a rövid, illetve hosszú megállások alatt a toronyfegyverekkel tűzfedezetet nyújtott, addig a másik előremozgott.

1595936431