Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jogellenes volt a honvédségi eszközök átadása 2006-ban

Szöveg: kormany.hu |  2012. május 29. 9:53

Egyértelműen jogellenesnek minősül az a cselekmény, amelynek során a rendőrség alárendeltségében működő Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) honvédségi eszközöket kért és kapott a 2006. október 23-i események kapcsán − hangsúlyozta május 29-ei sajtótájékoztatóján Hende Csaba. A honvédelmi miniszter ezt az általa elrendelt tényfeltáró vizsgálat eredménye alapján jelentette ki.

A bizottság tevékenysége során – a 2006. szeptember 17. és december 31. közötti időszakra vonatkozóan – áttekintette a rendelkezésre álló és bekért dokumentumokat, illetve egyéb iratokat, valamint meghallgatásokat folytatott. Mindezek alapján megállapította: a történtek idején hatályos, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény egyik tételes szabálya (72. § (2) bekezdés) tiltotta a fegyverzet átadását. Jogellenes volt tehát, hogy a rendőrség alárendeltségében működő Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) honvédségi eszközöket – gránátvetőket és könnyfakasztó gránátokat – kért és kapott.

Az átadásra vonatkozó parancsok, illetve az azok kiadásával kapcsolatos miniszteri egyetértés tehát egyértelműen törvényt sértett – áll a jelentésben.

A sajtótájékoztatón Hende Csaba kiemelte: a bizottság feladata a tények feltárása és az eset elsődleges jogi értékelése volt. Annak további minősítése nem a honvédelmi tárca feladata. A honvédelmi miniszter a jelentést annak nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg a legfőbb ügyésznek továbbítja. A tárcavezető hangsúlyozta: az átadásban érintett katonai vezetők közül ma már senki sem tartozik a Magyar Honvédség aktív állományába.

A jelentést ide kattintva olvashatják el!

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária