Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek közös kiképzése

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 10. 10:14

A szakmai tapasztalatcsere volt a legfontosabb célja a horvát és a magyar katonai tűzszerészek több napos, közös kiképzésének.

Közös, tűzszerész kiképzést tartottak december 3-7-e között a magyar és a horvát katonák az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljnál.
A kiképzés során a magyarok megismertették a horvátokkal a Magyar Honvédségben alkalmazott EOD (hagyományos robbanótestek) és IED (improvizált robbanótestek) tűzszerész tevékenységeket, azok metodikáit, a különböző védőfelszerelések, aknakutató műszerek és a tűzszerész munkák során használt egyéb eszközök alkalmazási módját, lehetőségeit.

A gyakorlati foglalkozáson pedig bemutatták – a missziós tapasztalatok alapján – az IED felderítése és hatástalanítása, valamint különféle II. világháborús lőszerek megsemmisítésének módszereit. Az oktatás ideje alatt a horvát tűzszerészek megismerkedtek a missziós bevetésre váró ANDROS típusú tűzszerész robottal is. A közös kiképzés során a horvát tűzszerészek az aknamentesítésből tartottak szakmai bemutatót magyar kollégáik számára.