Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megelőzhető lett volna a repülőkatasztrófa

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 10. 10:13

Elkerülhető lett volna a brit légierőt sújtó tavaly szeptemberi katasztrófa, ha az illetékesek megfelelően figyelembe veszik egy két évvel korábbi baleset vizsgálati eredményeit.

A nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentés szerint a Nimrod repülőgépen történt robbanást üzemanyag-szivárgás okozta, mely egy forrólevegő-vezeték mellett következett be. A fedélzeten lévő 14 ember halála az utóbbi 25 év legsúlyosabb egyszeri vesztesége volt a brit fegyveres erők számára.

Az Independent című brit lap vasárnapi kiadása birtokába került dokumentum ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy 2004-ben egy másik Nimrodnak hasonló okok miatt kellett kényszerleszállást végrehajtania, mint ami a tavalyi katasztrófát okozta. Vagyis, ha tanultak volna az akkori esetből, elkerülhető lett volna a veszteség.

Des Brown védelmi miniszter a múlt héten bocsánatot kért a 14 áldozat családjától, ígéretet tett kártérítés fizetésére, és bejelentette, hogy tovább vizsgálják az esetet.

Az egyik áldozat apja arra szólította fel a védelmi tárca, hogy az öregedő gépek karbantartási hiányosságaira fókuszáljanak, amelyek szerinte a karbantartó személyzet létszámcsökkentésének számlájára írhatók.