Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új, állandó szolgálati formát indít a Magyar Honvédség

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. július 21. 14:27

Sajtótájékoztatón mutatta be Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 21-én a Magyar Honvédség új, állandó szolgálati formáját, az önkéntes katonai szolgálatot, amelyet elsősorban a felsőoktatási intézményekbe idén be nem jutó fiatalok számára hoztak létre.

nkéntes Katonai Szolgálat bemutatása sajtótájékoztató KLAC4731

A miniszter utalt a pandémiás időszak alatti veszélyhelyzetben meghirdetett és sikeresen működő speciális önkéntes területvédelmi tartalékos (SÖTT) rendszerre, amivel a Magyar Honvédség azok számára kínált állást, akik elveszítették a koronavírus-járvány miatt munkahelyüket. Benkő Tibor úgy fogalmazott: jó ötlet volt a speciális önkéntes tartalékos szolgálati forma elindítása, hiszen a jelentkezők nagy többsége elismerően nyilatkozott a Magyar Honvédségről, mindemelett saját szemével láthatta az általa kínált stabil és kiszámítható életpályát. Ennek is köszönhetően a jelentkezők negyven százaléka gondolta úgy, hogy végleges katonai szolgálatot vállal.

nkéntes Katonai Szolgálat bemutatása sajtótájékoztató KLAC4680

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a SÖTT-rendszer alapjaira építkezve július 22-ével meghirdeti az önkéntes katonai szolgálat (ÖKSZ) programját, amelyet elsősorban azon fiatalok részére hoztak létre, akik idén felvételiztek felsőoktatási intézménybe, de a pontjaik száma nem érte el a bejutási küszöböt. Benkő Tibor hangsúlyozta: a szolgálati jogviszony azoknak lehetőség, akiknek szándékában áll majd a pótfelvételire jelentkezni, vagy éppenséggel kivárni, és egy év múlva megismételni a jelentkezést. „Addig is találjanak lehetőséget arra, hogy a honvédség kötelékében helyezkedjenek el, kapjanak katonai felkészítést és készüljenek a következő felvételi vizsgára” – mondta a tárcavezető, hangsúlyozva: a SÖTT és az ÖKSZ rendszerek mindegyikében az ideiglenes szolgálati jogviszonyon van a hangsúly.

A honvédelmi miniszter kifejtette: az önkéntes katonai szolgálat hat hónapos jogviszonyt jelent. Az első két hónapban a jelentkezők alapkiképzést kapnak, a lakhelyükhöz legközelebb eső lehetséges helyen. Ez idő alatt a résztvevők a mindenkori minimálbérnek megfelelő juttatást kapnak. A második hónap után vagy ugyanott folytatják az általános kiképzést, vagy kérhetik kiképzésük speciális területen folytatását, ebben az esetben már többletjuttatásra is jogosultak, azaz a mindenkori bérminimumot kapják havonta. A programban részt vevőknek természetesen lehetőségük nyílik arra is, hogy a hat hónap letelte után szerződéses katonaként folytassák pályafutásukat.

nkéntes Katonai Szolgálat bemutatása sajtótájékoztató KLAC4782

Benkő Tibor kiemelte: az ÖKSZ-programra az országban minden megyében és Budapesten is biztosítanak helyszínt, a kiképzést pedig minden olyan helyen elindítják, ahol a jelentkezők létszáma eléri a legalább húsz főt. A jelenlegi létszámkeretet 400 főben állapították meg, de a számot növelhetik is, ha úgy látják, szükség van rá.

Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese ismertetőjében részletezte az ÖKSZ-rendszer sajátosságait.

nkéntes Katonai Szolgálat bemutatása sajtótájékoztató KLAC4717

Kiemelte: a jelentkezők az önkéntes tartalékos rendszeren belül teljesítik szolgálatukat, kiképzésükért pedig a két területvédelmi ezred, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred felel majd. A tábornok arra is rámutatott, hogy a jelentkezőket az alapkiképzést követően már kiképzett önkéntes tartalékos katonaként tartják majd nyilván.

A sajtótájékoztató végén a Stefánia Palotában felállított toborzóponton gyakorlatban is bemutatták az újfajta szolgálatra jelentkezés menetét.

Az önkéntes katonai szolgálatról a honvedelem.hu/OKSZ oldalon találhatók részletes információk.