Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új egyenruhát kapnak a pilóták

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 19. 9:06

Az amerikai légierő (USAF) vezérkari főnöke a közelmúltban találkozott a Uniform Program Office illetékeseivel, hogy megtárgyalják a légierő új egyenruhájának részleteit.

Egyre égetőbb szükség volt ugyanis egy kényelmesebb, ugyanakkor nagyobb védelmet nyújtó egyenruha kifejlesztésére, hiszen ez komoly részét képezi a pilóták mindennapjainak. Magán a harci egyenruhán (ABU – Airmen Battle Uniform) is komoly változtatásokat kellett végrehajtani, mivel többen is panaszkodtak arra, hogy – például – túl meleg.

A légierő illetékesei különböző szervezetekkel és textilipari szakemberekkel közösen dolgoztak ki egy új, ellenállóbb, könnyebb és a korábbinál jóval kényelmesebb harci egyenruhát. Újdonság továbbá, hogy az új design kialakítása során eltávolították a ruha bélését, illetve belső zsebeit is.

Az új ruhát várhatóan 2010 nyarától viselhetik majd a légierő pilótái. A hideg időben használatos ABU parka kabát gyártására is fokozott figyelmet fognak ezentúl szentelni, mivel korábban többször is hiány volt ebből a termékből. Ezidáig több mint 145.000 darab ilyen APEC (All-Purpose Environmental Camouflage) kabátot gyártottak le, 2009 végéig azonban további 400.000 darabot gyártanak majd belőle.

Az egyenruha modernizálása alól a jól bevált zsálya-zöld bakancsok sem képeznek kivételt. A különböző változatokban elkészült lábbelikre azonban tisztíthatósági panasz érkezett, főként a műszaki és az egészségügyi egységekben dolgozóktól. A probléma kiküszöbölése érdekében a bakancs ezentúl fekete színben is hozzáférhető lesz, továbbá jelenleg is tesztelés alatt áll egy szennyeződéseknek ellenálló változat kifejlesztése. A szárazföldi bevetéseken használatos egyenruhák esetében a tűzállóságot vizsgálták meg részletesebben, és a közelmúltban szintén kifejlesztésre került egy speciális tűzálló ruházat, amit azonban csak a specifikus bevetésekre induló pilóták viselhetnek.

A jó öreg zöld színű bakancsra is érkezett panasz…

Szeptemberben várható az új PT (Physical Training) egyenruha bevezetése, melynek kifejlesztése során több lehetséges változatot is teszteltek. A pilóták igényeit figyelembe véve az öltözék minden egyes darabját úgy alakították ki, hogy megfeleljenek a fokozott igénybevételnek, a kényelmi szempontoknak és nem utolsó sorban a praktikusságnak.