Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új, kombinált repülőtéri létesítménnyel bővül a SAC pápai bázisa

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Stratégiai Légiszállítási Képesség |  2022. november 14. 20:08

Új beruházás kezdődik Pápán. A napokban Etl Imre, a kivitelezést végző cég ügyvezetője és Gregory Clark, a NATO Légiszállítást Kezelő Program igazgatója helyezte el az alapkövét a Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability - SAC) korszerű, új bázisának. A 2024-ben átadandó épület a szervezet ideiglenes rakodólétesítményét váltja majd fel.

2022.11.09. SAC Kombinált repülőtéri létesítmény 001

Egy, a teherszállítmányok szállítási és logisztikai előkészítésére kijelölt terület létszükséglet egy olyan szervezet számára, mint a SAC. Jelenleg egy ideiglenes épület szolgál e célra, ami több olyan átfogó megoldási sztenderdet is nélkülöz, melyek szükségesek a katonai légikikötőkben végzett kifinomult műveletek során.

A SAC tagországai közösen teremtik elő az állandó, modern létesítmény költségeit annak érdekében, hogy így növelni tudják a szervezet képességeit és hatékonyabbá tegyék a szállítási folyamatokat. A NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NSPA) szerződött a több mint 10 millió eurós projektre, melyet a NATO Légiszállítást Kezelő Program bonyolít le. Az építkezésért felelős cég az új létesítményt 2024 elején adja át a Pápán települt Stratégiai Légiszállítási Képesség számára.

„Az új építmény bővíti a SAC képességeit, biztosítja a hatékony és eredményes légiszállítási műveleteket, és demonstrálja a tagnemzetek elkötelezettségét a pápai C-17-es program mellett. A Stratégia Légiszállítási Képesség nemzetei hálásak a SAC állománya, a pápai légibázis vezetése és a helyi közösség közötti erős kapcsolatért” – mondta el Jason Hinds, a Stratégiai Légiszállítási Képesség Irányítóbizottságának elnöke az alapkőletételnél.

2022.11.09. SAC Kombinált repülőtéri létesítmény 002

A kombinált repülőtéri létesítmény a jelenleginél 60 százalékkal több, 3200 négyzetméternyi tárolóterületnek; egy teherejtőernyő és szállítmányozási csarnoknak; irodáknak és egy 33 méter magas ejtőernyőszárító-toronynak biztosít helyet.

„Az új épület jelentősen javítani fogja a küldetésekre történő felkészülésünket, itt Pápán. Optimalizálni tudjuk a munkafolyamatainkat, illetve idő, eszköz és emberi erőforrás menedzsment terén is előrelépünk, amikor már felépült” – jelentette ki a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Peder Söderström ezredes.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség kampuszának, mely jelenleg egy irodai és parancsnoki épületből, a C-17-esek számára épült hangárból, egy raktárból és kiszolgáló közműépületből áll, a kombinált repülőtéri létesítmény lesz a legújabb tagja. Megelőzve azt a C-17-es szimulátor épületet, melynek építését 2025-re tervezik a pápai légi bázison.