Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő képlete: folyamatos átalakítás és rendszeres képzés

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2022. november 14. 21:07

Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese nyitotta meg „A katonák kognitív képességfejlesztésének kérdései” című tudományos konferenciát november 14-én, hétfőn, a budapesti Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban. A rendezvényen részt vett és előadást tartott Zsiga Tamás László, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is.

kognitiv kepessegfejlesztes  (2)

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat részeként rendezett tudományos konferenciát „A katonák kognitív képességfejlesztésének kérdései” címmel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) november 14-én, hétfőn, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

A rendezvény megnyitóján Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese hangsúlyozta: nagyra tartja azokat a kutatásokat, amelyek a humánerőforrás megfelelő kiválasztását és szakszerű felkészítését segítik. Megnyitóbeszédében aláhúzta: a technológiai tudást kiegészítő folyamatos átalakítás és fejlődés mellett rendszeres képzésre van szükség a magyar haderőben. Mint fogalmazott: „ha szétnézünk a világban, amerre halad a technológia, beleértve a haderő katonai technológiáját is, rá kell jönnünk, hogy lassan a kezelő lesz az az ember, akinek a technológiát a legjobban értve kell alkalmazni.” Az altábornagy hozzátette: jelentős különbségek húzódnak az állomány kiválogatása és felkészítése között, és meglátása szerint ezek a távolságok várhatóan elmélyülnek a jövőben.

kognitiv kepessegfejlesztes  (5)

A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese az integráció részletei kapcsán úgy fogalmazott: „Meggyőződésem, hogy ezeket az alapkérdéseket kell tisztázni, amilyen gyorsan csak lehet, hiszen fél éven-egy éven belül nem lehet megnyerni egy csatát. Egyúttal egy modernizációt sem lehet félig elvégezni.” Kiemelte: „a könnyebbik rész – a rendelkezésre álló erőforrásoknak köszönhetően –, hogy elmegyünk a Panzerhaubitzer-piacra, kinézzük a megvásárolni kívánt Panzerhaubitzert és megvesszük. Ugyanakkor ezt meg kell töltenünk felkészült személyzettel.”

Sándor Zsolt altábornagy szólt arról is, hogy a konferencia lehetőséget nyújt a nemrég megalakult MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság tevékenységébe is bepillantani.

kognitiv kepessegfejlesztes  (3)

A rendezvényen Zsiga Tamás László, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában – Francis Bacon, 16-17. századi angol filozófust és államférfit idézve – kiemelte: „a világot nem szabad a megértés határai közé beszorítani”. A szakpolitikus szerint a konferencián résztvevők magas létszáma indokolja a katonák kognitív képességeivel foglalkozó kutatások létjogosultságát. Aláhúzta: a humánfaktor esetében kiemelten fontos területnek számít a kognitív képesség fejlesztése és vizsgálata, a tudományos konferenciák, ahol „az összegyűjtött ismereteket, tudást, tapasztalatot és lehetőséget” bemutatják. Az ilyen események pedig lehetővé teszik a tárcának, hogy proaktívan is részt vegyen a modernizációs folyamatokban, fejlesztésekben és kutatásokban.

Az egésznapos rendezvényen a kognitív képességfejlesztés pszichológiai lehetőségeiről, neurológiai hátteréről, technológiai következményeiről, a világnézeti alapú lelki gondozás szerepéről, az úgynevezett kognitív hadviselésről („cognitive warfare”), a teljesítőképesség fokozásának irányairól, a kognitív rezilienciáról hallhattak előadásokat az érdeklődők.

A két blokkba válogatott előadások levezetőelnöke dr. Hajdú Ferenc ezredes, a MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság osztályvezetője volt.