Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új lehetőség a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: archív felvételek |  2024. február 28. 20:42

A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.

Porkoláb_Imre

A Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI), Magyarország Londoni Nagykövetségével együttműködve „A Nemzetközi Finanszírozás Fontossága a Nemzetközi Védelmi Innovációban, NATO Programok” címmel eseményt szervezett a NATO Innovációs Alap (NIF) székhelyén február 27-én Londonban. A rendezvényen a VIKI, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium felsővezetésén túl részt vettek jelentős magyarországi kockázati alapkezelők tulajdonosai, a NIF és a NATO Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus (DIANA) vezetői, jeles brit üzletemberek, külföldi diplomaták (brit, kanadai, ausztrál).

A rendezvényt dr. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos és Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete nyitotta meg, azon felszólalt Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár és Patrick Sikorsky, a NIF közép-kelet-európai teljesítményéért és ökoszisztémájáért felelős vezetője. Az eseményen részt vett továbbá Gerlaki Bence gazdaságfejlesztési stratégiáért és kifektetésért felelős helyettes államtitkár, valamint a magyar alapkezelők is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra és a NIF tevékenységének megismerésére.

Védelmi Innovációs Kutatóintézet

„A VIKI célja, hogy lehetőségeket teremtsen a kettős felhasználású technológiákat fejlesztő magyar startup-ok számára a piacra jutásban, ugyanakkor erősítse Magyarország NATO-n belüli szerepvállalását. Ezért a VIKI szorosan együttműködik a NATO Innovációs Alappal, annak a hazai sikeres tőkepiaci szereplőkkel való összekapcsolása érdekében. A londoni eseménysorozat is ezt a célt szolgálta” – hangsúlyozta dr. Porkoláb Imre. A rendezvény megalapozza az először 2023 szeptemberében megrendezett NATO Innovációs Hét idei megszervezését is, aminek keretében a Szövetség innovációval foglalkozó csúcsszerveinek képviselői látogatnak majd Budapestre, hogy megismerjék a magyar innovációs ökoszisztémát.

A NIF kockázati tőkealapként lehetővé teszi a stratégiai célú befektetéseket a Szövetség számára kritikus jelentőségű, kettős felhasználású (védelmi és polgári), feltörekvő és felforgató technológiákat fejlesztő startup vállalkozásokba. E mögött az a felismerés áll, hogy a csúcstechnológiát fejlesztő startup-ok – a piacra jutáshoz szükséges hosszabb idő és a fejlesztés tőkeintenzitása miatt – nehézkesen találnak befektetőket. E nehézséget a NIF oly módon hidalja át, hogy korai fázisban lévő fejlesztésekre összpontosítva, hosszú távú (15 éves) befektetéseket hajt végre. A NIF emellett más innovációs kockázati tőkealapokba is befektet, amennyiben az adott befektetés összhangban áll az Alap stratégiai célkitűzéseivel.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye