Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnok, változatlan célok

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kormány Gábor |  2023. július 31. 20:24

Tibor Králik dandártábornok személyében új parancsnok vezeti a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (HQ MND-C). A szlovák tábornok Denis Tretinjak horvát vezérőrnagyot váltotta a tisztségben július 31-én, hétfőn, a székesfehérvári Alba Regia laktanyában.

Tretinjak vezérőrnagy 2020. augusztus elsején érkezett a parancsnokság élére az első horvát kontingenssel együtt. A szervezet első vezetőjének három éve alatt az HQ MND-C a NATO haderőstruktúra részévé vált és idén elérte a kezdeti műveleti képességet is. Králik dandártábornok tavaly áprilisban érkezett Székesfehérvárra, azóta a katonai alakulat parancsnokhelyettesi beosztását látta el.

Az átadás-átvételi ceremónián jelen volt Guglielmo Luigi Miglietta vezérezredes, a NATO Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokság (Brunssum, Hollandia) parancsnoka is, aki beszédében kijelentette, hogy nagy öröm számára látni azt a gyors ütemet, amivel a parancsnokság gyarapodik, fejlődik és sorra ér el sikereket. Denis Tretinjak vezérőrnagy hároméves szolgálatát megköszönve úgy fogalmazott, hogy történelmünk egy rendkívül dinamikus időszakában mutatott fel fenomenális munkát és méltán lehet büszke arra a teljesítményre, amit parancsnoksága alatt az HQ MND-C elért. Hozzátette, hogy egy erős és a kihívásokra reagálni képes egységet hagy hátra.

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke utalva a parancsnokság jelmondatára (Innováció, Bátorság, Hit) hangsúlyozta, hogy igazán innovatív elgondolás volt a szervezet felállítása. Rámutatott arra, hogy bölcs előrelátásnak és gondolkodásnak bizonyult a kezdeményezés, hiszen négy évvel ezelőtt még sem NATO-elvárás, sem pedig közeli háború nem sürgette ebben a régióban egy nemzetközi hadosztályparancsnokság felállítását. Mára beigazolódott a döntés helyessége. Bátorság nélkül pedig képtelenség lett volna a kezdeti nehézségeket leküzdeni. S bár kihívásból idén sem jutott kevesebb, a parancsnokság hatalmas mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy sikerrel érte el a harckész minősítést. Végezetül hozzátette, hogy mindenkinek hinnie, bíznia kell abban, hogy a szervezet idén év végére eléri, de legalábbis megkezdi a teljes műveleti készenlét felé vezető út feladatait.

20230731_KG_hqmndc_parancsnokatadas_017

Denis Tretinjak vezérőrnagy örömmel és büszkeséggel gondol vissza az elmúlt három évre. Mint fogalmazott, az HQ MND-C első személyi állományával együtt kezdték el a munkát, ami során mindenki beleadta a saját tudását, korábbi tapasztalatait, s az apró részecskék egy komplex mozaikká álltak össze. Kemény és elhivatott munkával ez a mozaik egy folyamattá és egy folyamatosan fejlődő egésszé alakult át. Utódja felé fordulva kijelentette, hogy ismerve Králik dandártábornokot és a parancsnokság katonáit, biztos benne, hogy sikerrel és nagy hatékonysággal felelnek majd meg az előttük álló feladatoknak.

Tibor Králik dandártábornok a gyermekneveléshez hasonlítva a parancsnokság alapítását és fejlődését, úgy fogalmazott, hogy Tretinjak vezérőrnagy gondos apaként egyengette a szervezet első lépéseit. Átvéve a parancsnokságot ugyanezt az utat fogja folytatni és mindent megtesz annak érdekébe, hogy tudása és ereje legjavával vezesse azt a teljes műveleti képesség irányába.

A rendezvényen, amelyen – mások mellett – jelen volt Daniel Zmeko vezérezredes, szlovák vezérkari főnök; Siniša Jurković altábornagy, horvát vezérkari főnökhelyettes; Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere és Spányi Antal megyéspüspök is – Králik dandártábornok ünnepélyesen is átvette Tretinjak vezérőrnagytól a parancsnokság zászlóját. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – kiváló felkészültséggel és irányítással végzett szolgálatellátása, valamint a közös feladatok megoldása érdekében végzett áldozatkész tevékenysége elismeréseként – a Szövetségért Érdemjelet adományozta Denis Tretinjak vezérőrnagy részére. A kitüntetést Dr. Böröndi Gábor altábornagy adta át a horvát tábornoknak az ünnepség keretében.