Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnok vezeti a NATO Összhaderőnemi Parancsnokságát Nápolyban

Szöveg: JFCNP |  2022. július 1. 11:45

Parancsnokváltás volt a Szövetséges Fegyveres Erők Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokságán (JFCNP) június 27-én, hétfőn.

új_pk_kapott

Az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetének admirálisa, Stuart B. Munsch ünnepélyes keretek között vette át a parancsnokság vezetését Robert P. Burke admirálistól. Ezzel egyidejűleg irányítása alá kerültek az USA Európai és Afrikai Haditengerészeti Erői is.

Az eseményen – mások mellett - részt vett Tod D. Wolters vezérezredes, a Szövetséges Hatalmak Európai Legfelsőbb Parancsnoka (SACEUR), valamint az Egyesült Államok Afrikában állomásozó erőinek parancsnoka Stephen J. Townsend vezérezredes. Szintén jelent volt a rendezvényen Kajári Ferenc vezérőrnagy, a NATO KFOR missziójának 26. parancsnoka, a Magyar Honvédséget pedig Szabó Árpád ezredes, a JFCNP-n szolgáló magyar katonák nemzeti rangidős tisztje képviselte.

A leköszönő parancsnok számos kihívással szembesült regnálása alatt - többek között - megőrizte a JFCNP működését a COVID-19 vírushelyzet alatt, sikerrel menedzselte több ezer afgán kimenekítését a tálibok elől és nem utolsó sorban irányította a JFCNP felelősségi területének megerősítését az Ukrajnában bekövetkezett események miatt.

Stuart B. Munsch admirális, aki előzőleg az Egyesült Államok Vezérkari Főnökségének haderőfejlesztési főcsoportfőnöki posztját töltötte be, az átadás-átvételt követően a JFCNP 32. parancsoka lett.