Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új szerepkörben bizonyítottak a helikopteresek

Szöveg: Szabó Miklós alezredes |  2011. december 5. 10:36

A NATO az ENSZ felhatalmazása alapján indított műveletet Operation Unified Protector elnevezéssel a líbiai civil lakosság védelmére, amely idén március 19-én vette kezdetét, és hivatalosan október 31-én zárult.

A műveletekben olyan haderőnemek katonái kaptak főszerepet, akik ugyan fizikailag nem léptek líbiai földre, de a tengeri és légi forgalom ellenőrzésével hatékonyan tudták segíteni, védelmezni a civil lakosságot. Ebben a feladatban nagy szerep hárult az olaszországi Ferrara város melletti Poggio Renaticoban települő NATO 5. Többnemzeti Légi Műveleti Központ (CAOC 5 – Combined Air Operation Centre) állományára. A megnövekedett feladatok ellátására a központ segítséget kért a szövetségesektől, annak érdekében, hogy a különböző részlegek személyi állományát a művelet intenzitásának megfelelő mértékben a rendszeresített állományon felül megerősíthesse.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis azt a feladatot kapta az elöljárótól, hogy vezényeljen két törzstisztet a légi-műveleti központba. A bázis parancsnoka a Szállítóhelikopter Zászlóalj állományából két katonát – Tóth Dezső, és Dajka Attila századosokat – jelölt ki, akiknek a felkészítését az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ hajtotta végre. A felkészítés magában foglalta az ICC (integrated command and controll – integrált vezetési és irányítási) rendszer használatának elsajátítását, a felszerelést, és a kiutazás lebonyolításának részleteit. A két törzstiszt feladatát augusztus végén kezdte meg, és a vezénylés idején a PR (personnel recovery – személyi mentés) és Airlift (légiszállítási) részlegnél láttak el feladatot.

Ideiglenes beosztásában Tóth százados kamatoztatni tudta Afganisztánban harci kutató-mentő tervezőtiszti beosztásban szerzett tapasztalatait, míg Dajka századost zászlóaljtörzstiszti tapasztalata segítette át a kezdeti nehézségeken. A megfelelő segítség nem maradt el a légi-műveleti tervezési tapasztalattal rendelkező külföldi kollégák részéről sem. A műveleti központban végzett munkához elengedhetetlen a műveleti eljárások magas szintű ismerete, kitartást, és hosszú idejű koncentrálóképességet követel. Az ezen a területen szerzett tapasztalat és helytállás rendkívül elismert a nyugati hadseregekben. Az alapbeosztásuktól eltérő munkakörben is kiválóan teljesítettek a szolnoki alakulat tisztjei, ezzel öregbítve a hazai légierő haderőnem, a bázis, és a zászlóaljuk hírnevét.

A művelet lezárultával a két törzstiszt visszatért eredeti beosztásába az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Szállítóhelikopter Zászlóaljához.