Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első a katona

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. december 5. 11:27

Huszonhat milliárd forintos költségelvonás változatlan feladatrendszer mellett; újratervezés csaknem minden területen, ám a szűkös lehetőségek mellett is eredményes tevékenység. Dr. Benkő Tibor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével, a honvédség egyik legtöbb kihívást tartogató esztendejéről beszélgettünk.

Tábornok úr! Többek között az idei költségvetési zárolások miatt is roppant nehéz év áll a Magyar Honvédség mögött. A megváltozott gazdasági körülmények a hadsereg életének mely területét érintették a legérzékenyebben, hol kellett jelentősen átértékelni a korábban megfogalmazott célkitűzéseket?

A mintegy huszonhat milliárdos költségzárolás, majd elvonás, valóban nehéz helyzetbe hozott bennünket, de ezen intézkedések bejelentésére szerencsére még az év elején került sor, így még időben újra tudtuk tervezni tevékenységünket. Lehetőségeinket figyelembe véve a honvédelmi miniszter két olyan fő területet határozott meg számunkra, amelyeket a takarékossági intézkedések nem érinthettek. Az első ilyen a katonák járandósága. A miniszter úgy fogalmazott, hogy minden egyes katonának decemberben is meg kell kapnia a teljes illetményét. Ez a megfogalmazás nagyon jól érzékelteti a kialakult helyzet súlyosságát, a lehetőségeinket. A másik „védett terület" missziós szerepvállalásunk volt, a tevékenység anyagi hátterének folyamatos biztosítása, különös tekintettel a katonák felszerelésére, fegyverzetére, biztonságuk erősítésére.
De miért is alakult ki ez a nehéz helyzet? Az év elején még azzal számolhattunk, hogy valamivel több, mint nyolc százalékkal fog nőni a költségvetésünk, ami kiváló alapot adott volna céljaink megvalósításához, azonban később jött a „hideg zuhany", a huszonhat milliárdos költségzárolás, majd megvonás. Bár e két tény együtt azt jelenti, hogy a deficit „csupán" négymilliárd forint, vagyis mégsem lett olyan nagy a baj, de figyelembe kell vennünk azt is, hogy a Magyar Honvédség az elmúlt években a tartalékait élte fel, vagyis már nincs mihez nyúlnunk. Az év újratervezésekor ezért került első helyre a katonák járandóságának, valamint a missziós tevékenység feltételeinek biztosítása, s csak ezeket követhette a fenntartás, az üzemeltetés átszervezése – például, hogy ne kelljen laktanyát bezárni –, és végül a kiképzés. Ez utóbbi területen a prioritás a készenléti szolgálatok ellátásához szükséges, valamint a missziós felkészítések anyagi hátterének biztosítása Minden más kiképzési tevékenység megszervezését, végrehajtását a parancsnokokra bíztuk: ők tudják a legjobban, hogy alakulataiknál mire van szükség, és lehetőség.

Az interjút teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin december 9-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!