Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb felkészülési helyen a PRT-7

Szöveg: Palotás Levente |  2009. június 2. 5:47

Kivételes helyzet alakult ki az afganisztáni misszióba készülő MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) soron következő váltásának felkészítésén. Az MH PRT 7. váltásának törzse és a zászlóalj alegységei „külön utakon jártak” az elmúlt kiképzési héten.

A valóságban elképzelhetetlen helyzet – hiszen a vezető állomány és a beosztott szervezeti egységek folyamatosan szoros együttműködésben dolgoznak – azonban tervezetten, a kiképzési programnak megfelelően alakult ki.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál folytatott missziós felkészítés ezúttal két helyszínen valósult meg. Az alegységek továbbra is a Vay Ádám Kiképző Bázison hajtották végre a kiképzési feladataikat, míg a parancsnokság és a törzs számítógéppel támogatott törzsvezetési gyakorlatra települt át a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) szimulációs gyakorló központjába.

1595887815
A szimulációs gyakorló központ, valamint a rendszert üzemeltető és kiszolgáló Artifex Tréning Kft. 2000 áprilisa óta biztosítja az ideérkező különböző szintű parancsnokságok és törzsek felkészítéseit. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a rendszer elérte, hogy napjainkban már a háborús műveletek szimulálása mellett – a NATO követelményeinek megfelelően – a nem háborús műveletekben történő részvételhez szükséges felkészítést is képes támogatni.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a gyakorlat vezetője a résztvevő állománynak hangsúlyozta, hogy ez a gyakorlat a felkészítés nélkülözhetetlen eleme. Az afganisztáni körülmények közötti irányításra és vezetésre történő felkészülés kulcsfontosságú. Böröndi tábornok kiemelte: „A törzs a katonai szervezetek esze, annak intézkedésein emberi életek múlnak."

A szimulációs központ működéséről, a gyakorlat lefolyásáról Vokla János alezredes, a PRT-7 parancsnokhelyettese válaszolt kérdéseinkre. Személye nem véletlen választás eredménye, hiszen a „normál hétköznapokban" ő az MH BHK parancsnokhelyettese, így nem csak a PRT-7 törzs munkáját látja át tökéletesen, de mélyreható információkkal rendelkezik a szimulációs központról is.

Az ideérkező gyakorló állomány két részre bontva dolgozik: a törzs, amely a tervezési, irányítási, vezetési feladatokat látja el, illetve az alájátszók, akik a MARCUS szimulációs rendszer támogatásával virtuális térben dolgoznak a műveleti területen. A két csoport folyamatos összeköttetésben végzi a feladatokat. Az alájátszók adnak információt a parancsnokságnak – hiszen ők vannak kint a virtuális eseményeknél – és a törzs reagál a különböző parancsok, intézkedések kiadásával.

1595887815
A gyakorlat vezetése, gyakorlat-vezetőségen keresztül valósul meg, amely áll a szemben álló felet játszó állományból, illetve a gyakorlatot felügyelő döntnöki elemző-értékelő csoportból. Emellett az alájátszó állományt – a rendszert üzemeltető Artifex Tréning Kft-hez tartozó – operátorok segítik, ami lehetővé teszi, hogy a gyakorlók a felelős parancsnoki döntések meghozatalára koncentráljanak és ne a szimulációs eszközök kezelése vonja el a figyelmüket.

A PRT-7 várpalotai gyakorlatának célja, hogy a parancsnokság és a törzs gyakorolja a különböző afganisztáni szimulált incidensekre, illetve váratlan helyzetekre a reagálást. Mindezek lehetővé teszik a parancsnokság és a törzs részelemeinek összekovácsolását.

A rendszer pozitív oldala továbbá az, hogy költséghatékony, mivel csak a törzset kell telepíteni a gyakorló központban és az alárendelt személyi állomány és technikai eszközök a virtuális térben jelennek meg. A PRT-7 esetében is a zászlóalj másik része zavartalanul folytathatta a kiképzést a hajdúhadházi gyakorlótéren.

A PRT törzsgyakorlás – valamint a központban korábban végrehajtott gyakorlatok – tapasztalatai egyértelműen azt bizonyítják, hogy a törzsek a valóságot legjobban megközelítő helyzetben tudják begyakorolni mindazon tervezési, vezetési eljárásmódokat, amelyeket az átcsoportosítást követően már műveleti területen kell használniuk.