Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Padok, falak, iskolaszerek

Szöveg: Soucz Ferenc fhdgy. |  2009. június 2. 5:34

Az afganisztáni oktatásügyi tárca – hasonlóan a többi minisztériumhoz – nincs könnyű helyzetben. Az országban rengeteg az iskoláskorú gyermek, az Oktatási Minisztérium azonban képtelen megfelelő mennyiségű iskolát építtetni, még a nagyszámú külföldi segítség ellenére sem. Rengeteg gyerek tanul sátrakban felállított iskolákban, vagy ezek híján a szabad ég alatt.

Az ország oktatásügyét először Zahir Shah király karolta fel 1933.-tól 1975.-ig tartó uralkodása alatt. Fejlesztette az általános-, és középiskolákat, ekkoriban a 12 évesnél fiatalabb korosztály fele jutott el az iskolákba. Az 1932-ben alapított Kabuli Egyetem ekkor élte fénykorát. A hosszú háborús időszak nem kedvezett a szektornak. A tanárok tömegesen hagyták el az országot. A legmélyebb pont a tálib rezsim idején volt, az iskolákat sorra bezárták, a nőket eltiltották a tanulástól, az általános és középiskolai oktatást a madrassákba (vallási iskola) helyezték.

A rendszer 2001-es bukása után az oktatás újjászervezése is nagy feladatot rótt az új kormányra. Nemzetközi segélyekből kezdték meg helyreállítani az oktatást. 2002-ben újra megnyitotta kapuit a Kabuli Egyetem, majd országszerte még további 5 felsőoktatási intézmény a 2000-es évek elején.

A MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) kiemelt feladatai közé tartozik az afgán kormány, így az általa létrehozott új oktatási rendszer támogatása is. Rengeteg kérvény érkezik a PRT-hoz az afgán Oktatási Minisztérium tartományi kirendeltségén keresztül. Sátrakat, tantermeket, iskolákat körbevevő falakat kérnek, de előfordulnak ennél rendhagyóbb igények is. A sátrakban, esetleg korábbi magtárakban vagy más gazdasági épületekben üzemelő iskolák szeretnének modern kőépületet, vagy csak emberibb körülményeket, tantermek belső átalakításával, egy kúttal esetleg egy illemhellyel nagyban emelhető az intézmények tanulóinak komfortérzete.

 

Az MH PRT eddig 3 iskolát építtetett

(2007 – 2008: Khost wa Fereng járás, Marge Hazar faluban,

2007 – 2008: Baglan-i Jadid járás, Khock Cinar településen,

2008 – 2009: Dushi járás Shuflah faluban).

Az építések mellett a PRT a tartomány egész területén adományoz iskolapadokat, táblákat, tanszereket, sportfelszereléseket az iskoláknak. A PRT 6. váltása is folytatja ezt a kezdeményezést.

Május 10-én iskolapadokat, sátrakat és tanszereket adományozott a pol-e komri Ban Dedo városrészében lévő lány-, és fiúiskolákban.

Korom Ferenc ezredes PRT parancsnok, valamint Haji Akbar Barakzai tartományi kormányzó Baglan-i Jadid járás Old Baghlan településen közösen adományozott padokat a helyi iskolának.

Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter 2009. május 23-án ünnepélyes keretek között adta át a PRT által építetett Gawhar Sad Beigum általános iskolát körülvevő 164 m hosszú, 2 méter magas falat, valamint a magyar iskolások által gyűjtött játékokat és tanszereket. Szintén ünnepélyes keretek között Korom Ferenc ezredes PRT parancsnok adott át 250 darab egyetemi széket a Pol-e Komri székhelyű Tanár Továbbképző Központban, ahol nemcsak a frissen érettségizett középiskolások, hanem a képesítéssel nem rendelkező tanítók is megszerezhetik a tanításhoz szükséges papírokat. Abdul Falil Salik igazgató beszédében megköszönte a magyarok eddigi adományait, valamint emlékeztetett, hogy az új szemeszterben 400-zal több diák fogja megkezdeni a tanulmányait az intézetben, fiúk lányok vegyesen. A megemelkedett létszám örömteli kihívások elé állította a vezetést, de a PRT segítségének hála az ültetésre nem lesz gondjuk.

Fotók: Dévényi Veronika