Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb két P–3C Orionnal erősödött Pakisztán haditengerészete

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. február 24. 14:01

Február 21-én újabb két modernizált P–3C Orion típusú tengerészeti felderítő repülőgép csatlakozott a pakisztáni haditengerészet flottájához. A ceremóniának a haditengerészet Karachi-ban található bázisa adott otthont.

Pakisztán még 2006-ban írta alá a szerződést, melynek értelmében a Lockheed Martin összesen hat Oriont ad át a haditengerészet számára.

A Foreign Military Sales program keretein belül megkötött szerződés alapján az első két tengerészeti felderítőgépet már 2010-ben leszállították Pakisztánnak, ugyanakkor ez a két gép nem sokáig erősítette a flottát, mivel 2011 májusában – a Karachi-ban található haditengerészeti bázis elleni terrortámadás során – megsemmisült. A tervek szerint az Egyesült Államok a megsemmisült két gépet is pótolni fogja.

Az eredetileg megrendelt hat Oriont kettesével adja át az amerikai cég: a most rendszerbe állított P–3C-ket (88-as és 89-es sorozatszámúak) modern avionikával, szenzorokkal szerelték fel, melynek köszönhetően jelentősen javult a gépek felderítő képessége. A pakisztáni Orionok kulcsfontosságú szerepet töltenek be az Észak-Arab-tenger ellenőrzésében, mely a kereskedelem és az olajszállítmányok tekintetében is kiemelkedő jelentőségű tengeri útvonal.