Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb lépés a teljes műveleti készenlét felé

Aktiválták a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Skrinyár Eszter alezredes és Nagy Gábor |  2022. május 10. 16:14

Az Észak-atlanti Tanács május 3-i határozatában azonnali hatállyal aktiválta a Székesfehérváron települő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot (Headquarters Multinational Division Centre, HQ MND-C). Az aktiválási ünnepséget május 10-én, kedden rendezték meg.

HQ MND-C (20)

Az aktiválása gyakorlatban azt jelenti, hogy a szervezet ettől az időponttól kezdve közvetlenül a NATO-elöljáróktól kap feladatszabást és parancsokat, valamint – nemzetközi katonai parancsnokságként – immár része a szövetség haderőstruktúrájának. Ugyanakkor a hadosztály-parancsnokság három keretnemzete (a horvát, a szlovák és a magyar) továbbra is folyamatosan együttműködik a szervezet sikere érdekében. Denis Tretinjak vezérőrnagy, parancsnok ünnepi beszédében úgy fogalmazott: minden itt szolgáló szakértelme és munkája hozzájárult ahhoz, hogy a hadosztály-parancsnokság elérje az aktiváláshoz szükséges szintet. Hozzátette: a szervezet munkája a jövőben az eddigieknél is intenzívebb lesz, de jó csapatmunkával minden feladatot meg fognak oldani. Kérdésünkre válaszolva kifejtette: az aktiválásnak nincs köze az orosz-ukrán háborúhoz, hiszen a szervezetet már évekkel korábban alapították. Ugyanakkor – mint mondta – a NATO katonai erejének részeként, a régió és a szövetség biztonságát célzó küldetésük mindenképpen különleges hangsúlyt ad, hogy a befogadó nemzet szomszédos országában háború zajlik.

Fontos hangsúlyozni, hogy az aktiválás nem jár csapatmozgásokkal, ugyanakkor fontos lépés afelé, hogy a parancsnokság elérje majd a teljes műveleti készenlétet. Ennek végső dátuma 2023. december 31. A szervezet több mint száz fős állománya az elmúlt években, és idén is több nemzetközi gyakorlaton vett részt, mindemellett pedig szervezeti szinten is folytatja a felkészülést.

mndc2

Az ünnepségen Siposs Ernő Péter dandártábornok átadta a szervezet parancsnok-helyettesi beosztását a szlovák Tibor Králik dandártábornoknak. A korábbi parancsnok-helyettes legteljesebb támogatásáról biztosította utódját. Elhangzott: az állomány továbbra is mindenkor kövesse a szervezet mottójában foglaltakat; legyen innovatív és bátor, valamint őrizze meg hitét. Tibor Králik dandártábornok kiemelte: az állomány eddig keményen, kiválóan dolgozott, és továbbra is erre lesz szükség, ha a kitűzött időre el akarják érni a teljes műveleti készenlétet. Mint mondta: lenyűgözte az itt szolgálók szaktudása és szorgalma, igazi csapatjátékosként pedig ő maga is szeretne a legmagasabb szinten hozzájárulni az itt folyó munkához.

Az aktiválási ünnepség részeként – a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar közreműködésével - ünnepélyesen felvonták a NATO, és a hadosztály-parancsnokság lobogóját. A ceremónia a jeles alkalomból sütött különleges tortaköltemény felszeletelésével zárult.