Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkozott a magyar fejlesztésű, mobil katonai lőkonténer

Nemzetközi Hadiipari Kiállítás Pozsonyban

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László |  2022. május 10. 15:58

Kilencedik alkalommal rendezik meg május 10-12. között a Nemzetközi Hadiipari Kiállítást (IDEB 2022) Pozsonyban. A rendezvény nulladik, avagy szakmai napján részt vett Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint a Magyar Védelmi Export Ügynökség (VEX) meghívására és szervezésében bemutatkoztak olyan hazai hadiipari fejlesztések, amelyek a nemzetközi színtéren is büszkeségre adnak okot.

IDEB Hadiipari kiállítás (29)

A rendezvény megnyitóján Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke és Jaroslav Naď védelmi miniszter köszöntötte a megjelenteket. A kormányfő beszédében köszönetet mondott a szlovák fegyveres erők és a szlovák védelmi minisztérium vezetőinek, amiért a közelmúltat alapjában meghatározó orosz-ukrán háború miatt közvetlen és gyors intézkedésekkel erősítették meg Szlovákia biztonságát és védelmi képességeit. Kijelentette: a szlovák katonai képességek történelmi csúcspontot értek el, amit korántsem a szerencsének, vagy a véletlennek köszönhet Szlovákia. A nemzetközi összefogás fontosságát méltatva úgy fogalmazott: az orosz-ukrán háború kijózanító erővel mutatott rá, hogy közös európai érdek a biztonság és a védelmi képességek megerősítése. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta: ma ez már konkrét, fizikai védelmi képességet kell, hogy jelentsen, amiben hatalmas szerep jut az együttműködésnek és a nemzeti képességek egymással történő megosztásának. Az európai közösségek erejét méltatva hozzátette: hetek alatt születnek olyan megállapodások, amelyekhez korábban hónapokra lett volna szükség.

Jaroslav Nad’ örömének hangot adva úgy fogalmazott, hogy évről-évre egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés övezi a kiállítást. A szlovák védelmi miniszter hozzátette: ez természetesen annak is a jele, hogy minden nemzet érzi, mennyire felértékelődött a védelem és biztonság napjainkban. Kijelentette: az ukrajnai orosz agresszió megmutatta, mennyire fontos, hogy a nemzetek dinamikusan fejlődő, modern hadiiparral rendelkezzenek.

IDEB Hadiipari kiállítás (48)

A rendezvényen 15 ország több mint 100 kiállítója mutatkozik be. A VEX meghívására és szervezésében olyan hazai hadiipari fejlesztések is megjelentek, amelyek a nemzetközi színtéren is büszkeségre adnak okot. Az ügynökség a magyar védelmi ipari termékek és szolgáltatások hazai és nemzetközi piacra jutásának előmozdítását célzó, valamint a védelmi ipar fejlesztésében közreműködő gazdasági társaság.

A keddi szakmai napon részt vett Szabó István honvédelmi államtitkár, aki a honvedelem.hu-nak elmondta: a biztonsági környezet sok tekintetben megváltozott, ami előtérbe helyezte a regionális, közép-európai együttműködéseket. Szólt arról is, hogy bár a nemzetek más-más területekre helyezik a hangsúlyt, nem mindent látnak egyformán, de a Visegrádi Négyek együttműködésének és a védelmi együttműködéseknek nincsenek alternatívái. „Az elmúlt néhány hónap eseményei megmutatták, mennyire fontosak ezek a szövetségek” – mondta, hozzátéve, hogy a védelmi együttműködés mellett ugyanolyan fontos a védelmiipari közös munka is. „Látjuk, hogy az országok egyre többet gondolkodnak a védelem megerősítésén, nyilván egyre inkább beruháznak a hadseregekbe, egyre nagyobb a kereslet, ami feltételezi a védelmiipari képességek bővítését, fejlesztését is” – fogalmazott Szabó István, rámutatva arra, hogy éppen ezért fontos hazánk számára is a kiállításon való jelenlét, hiszen a rendezvény erősíti a regionális együttműködést, új partnerek találnak egymásra, és nem utolsó sorban a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program mellett rendkívül fontos célkitűzés a magyar hadiipar újbóli megteremtése, bővítése is. „Ilyen formában mi is érdekeltek vagyunk, hiszen szeretnénk bemutatkozni, eredményeinket bemutatva” – jelentette ki a honvédelmi államtitkár.

IDEB Hadiipari kiállítás (49)

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese szerint rendkívül fontos a magyar jelenlét egy ilyen nemzetközi hadiipari kiállításon, mivel a Magyar Honvédség mellett a hazai hadiipar és a katonákat támogató szervezetek is meg tudnak jelenni. Mint fogalmazott: egy ilyen rendezvény részben potenciális piaci lehetőséget jelent, másfelől pedig büszkén mutathatjuk be az olyan magyar hadiipari eredményeket, mint például a hazai fejlesztésű, egyedülálló mobil katonai lőkonténert. Sándor vezérőrnagy hozzátette: az ilyen találkozók alkalmával a szomszédos országok, partnerek között mindig szó esik a nemzetek haderőfejlesztéseiről is. „Azt gondolom, hogy ezzel, a jól megkomponált tervvel – ami mögött ott a politikai akarat és a támogatás – példát mutattunk az egész régiónak, hogy nem csak a haderőt lehet fejleszteni, hanem az ország védelmi képességeit is” – mondta.

A kiállításon résztvevő nemzetek haditechnikai eszközeit szemügyre véve a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesét arról is kérdeztük, hogy e felvonultatott – főként - közép-európai mezőnyben hol helyezkedik el a Magyar Honvédség. Válaszában Sándor Zsolt vezérőrnagy kijelentette: mindenképpen van okunk a büszkeségre. Rámutatott arra is: noha a cseh és szlovák hadiipar hagyományosan mindig előrébb járt bizonyos területeken, ma már azonban van, amiben hazánk vette át a vezető szerepet, így például a pilóta nélküli repülőeszközök fejlesztésében, vagy az elektronikai-számítógépes támogatás és a gyalogsági fegyverek tekintetében. „A már befejeződött és még folyamatban lévő fejlesztések mind-mind támogatják a Magyar Honvédséget, egyúttal visszahelyeznek bennünket a hadiipari térképre is” – tette hozzá.

IDEB Hadiipari kiállítás (13)

A 2006 óta immáron kilencedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Hadiipari Kiállításon – többek között – bemutatkozott a német Rheinmetall Lynx gyalogsági harcjárműve is, amelynek gyártása – a rendezvényen szintén megjelenő Gidrán páncélozott harcjármű mellett – a közeljövőben Magyarországon is megkezdődik. Mindemellett a rendezvényen számos hazai fejlesztést is felvonultattak, így a HM EI Zrt. pilóta nélküli repülőeszközét, illetve a Continest Technologies Zrt. egyedi fejlesztésű, telepíthető mobil katonai lőkonténerét is.