Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb merénylet Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 19. 17:55

Legkevesebb 13 ember meghalt és 64 megsebesült szerdán az iraki fővárostól északkeletre fekvő Baakúbában, amikor egy robbanószerrel teli mentőautót vezető öngyilkos merénylő felrobbantotta magát az iraki biztonsági erők egyik kiképzőközpontjánál. „Még további holttestek vannak a romok alatt” – mondta Számira as-Sibli, Dijála tartomány kormányzójának szóvivője.

Két napon belül ez volt a második támadás az iraki biztonsági erők ellen. Kedden öngyilkos merényletet követtek el Tikrítben, a néhai diktátor, Szaddám Huszein szülőhelyén egy rendőrségi toborzóiroda ellen, s a merényletben legkevesebb ötvenen meghaltak, több mint 150-en pedig megsebesültek.

A baakúbai merénylet célpontja a hivatalos épületek védelmét ellátó erők egyik kiképzőbázisa volt, a merénylő nekivezette járművét a központ főbejáratának. Egy tudósító a helyszínről azt jelentette, hogy a detonáció után a rendőrség lezárta a környéket.

Másfél órával később egy másik kamikaze robbantotta fel autóját síita zarándokok között a Baakúbától nyugatra fekvő Galbíjában, két ember halálát és 16-nak a sebesülését okozva – közölte a tartományi műveleti parancsnokság egyik illetékese. Hozzátette, hogy a sebesültek között van a tartomány helyettes kormányzója és három testőre is.

Szaadek el-Huszeini kormányzóhelyettes a Kerbelába tartó zarándokok üdvözlésére érkezett.

A fővárostól délnyugatra fekvő Kerbelában síiták milliói emlékeznek meg minden évben Huszein imám – Mohamed unokája és Ali fia – haláláról. A hagyomány szerint a hívek gyalog mennek el a szent városba, s közben korbácsolják magukat a bűnbánat jeleként, amiért nem védelmezték meg imámjukat.

Dijála, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi erőinek régi bástyája továbbra is az erőszaktól leginkább sújtott tartományok közé tartozik Irakban a jelentős etnikai és felekezetközi feszültségek miatt.