Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb mészárlás Szíriában – Kofi Annan új közvetítő csoport létrehozását javasolja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 7. 20:39

Újabb mészárlásról adtak hírt június 6-án, szerda este szíriai ellenzéki források, amelyek szerint Hama tartományban több tucat embert öltek meg a rendszert védő erők egy faluban.

Az al-Kubeir nevű falut először ágyúval lőtte a katonaság, majd megrohanta a kormánypárti milícia, a sabiha, amelyet a belbiztonsági alakulatok tagjai is támogattak. A spanyol hírügynökséget interneten tájékoztató aktivista szerint a halálos áldozatok száma elérheti a százat is, és a többségüket hidegvérrel, közelről lőtték agyon. A támadók sok házat felgyújtottak.

Ezt a mészárlást kevesebb mint két héttel korábban egy hasonló másik előzte meg a Homsz tartománybeli Húlában. A 108 halottat követelő vérengzés világszerte nagy felzúdulást váltott ki, és arra késztette a szíriai fegyveres ellenzéket, hogy felmondja az amúgy is csak papíron létező tűzszünetet. A súlyos incidens miatt több nyugati ország növelte a nyomást a damaszkuszi rendszerre, és kiutasította nagyköveteit.

1595937027
Kofi Annan új közvetítő csoport létrehozását javasolja

Diplomáciai források szerint új közvetítő csoport létrehozását javasolja Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja csütörtöki felszólalásában az ENSZ Közgyűlésében és a Biztonsági Tanácsban.

A név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint az ENSZ korábbi főtitkára arra kéri majd a nyugati országokat, hogy Kínával és Oroszországgal együtt próbálják meggyőzni a szíriai vezetést, hogy kezdjen politikai párbeszédet az ellenzékkel.

Az amerikai Washington Post és a francia Le Monde értesülései szerint ebben az új közvetítő csoportban Törökország, Szaúd-Arábia, Katar, Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja kapna helyet. Jelenleg a „Szíria barátai" elnevezésű országcsoport munkájában sem Oroszország, sem Kína nem vesz részt, mert Moszkva és Peking is határozottan elutasítja a beavatkozást Szíria belügyeibe. Iránnal kapcsolatban pedig Hillary Clinton azt mondta, nehéz elképzelni, hogy az az ország vegyen részt ebben a folyamatban, amely az Aszad-rezsim szövetségeseként támogatja Damaszkuszt, hogy folyamatos támadásokat indítson saját népe ellen.

Az ENSZ egyik névtelenséget kérő diplomatája azt mondta, Kofi Annan azért áll elő új ötletekkel, mert jelenlegi béketervét csak „mesterségesen tartják életben", miután az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg a kormány folyamatos támadásaira hivatkozva felmondta azt. A diplomata azt is elmondta, ha sikerül egy asztalhoz ültetni ezeket az országokat, akkor a csoport célja az volna, hogy felvázolja a politikai átmenet folyamatát Szíriában.

Mindeközben Dohában szíriai üzletemberek 300 millió dolláros alapot hoztak létre „a szíriai felkelés" támogatására. Az alapból az ellenzéki fegyveres erőnek, a főleg katonaszökevényekből álló Szabad Szíriai Hadsereg számára nyújtanának technikai és orvosi segítséget.

A Szíriában 15 hónappal ezelőtt kirobbant erőszakban az ENSZ adatai szerint eddig körülbelül 13 ezren haltak meg.

CímkékENSZ