Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb MiG-29K-kal bővítik az indiai haditengerészetet

Szöveg: JEfly |  2010. március 16. 11:31

Oroszország és India a napokban írta alá azt a megállapodást, mely szerint az indiai haditengerészet újabb MiG-29K-kal bővül. A huszonkilenc darabos MiG-29K megrendelés és a szerződés aláírása Vlagyimir Putyin miniszterelnök indiai látogatása alatt valósult meg.

Az üzlet értéke 1,5 milliárd dollár, nyilatkozta a Szuhoj iroda vezérigazgatója, Mihail Pogoszjan, aki hozzátette, hogy az első gépek várhatóan 2012-ben kerülhetnek az indiai haditengerészethez.

Elsőként 2010 januárjában szivárogtak ki olyan információk, melyek szerint az indiaiak újabb MiG-29K-kat vásárolnának 1,2 milliárd dollár értékben. Ezen huszonkilencesek csatlakoznak majd a már megrendelt 16 MiG-29K-hoz, melyek leszállítása egybeesik majd az Admiral Gorshkov repülőgép-hordozó – indiai nevén Vikramaditya – rendszerbe állításával.

1595898610
 

Mint ahogy az várható volt, Vlagyimir Putyin indiai látogatása során még további kettő szerződést is aláírtak. Az egyik a már előbb említett Admiral Gorshkov modernizálása és munkálatainak befejezése összesen 2,3 milliárd dollár értékben. A másik szerződés pedig az orosz-indiai közös fejlesztésű katonai teherszállító gépet, az MTA (Multi-Role Transport Aircraft) Il-214 típust érintette. A közös szállítógép fejlesztéséről már 2000-ben elkezdődtek a tárgyalások, azonban a fizetésről nem tudtak megállapodni. Első részben India, az államadóssága terhére fizette volna a költségek egy részét, később pedig arról állapodtak meg, hogy India inkább 300 millió dollárt invesztál a programba.

1595898610
 

Az elmúlt évek során India számtalan fegyvert vásárolt Oroszországtól, és ezt az információk szerint a jövőben is folytatni kívánják. Indiában folyamatosan zajlanak a közös orosz-indiai fejlesztésű rakéta, a BrahMos tesztjei, illetve tárgyalások folynak további 42 darab Szu-30MKI többfeladatú vadász-bombázó megrendeléséről, és nem utolsó sorban az új ötödik generációs PAK FA jövőbeni rendszeresítéséről is.

1595898610