Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb NATO légicsapás Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 21. 14:59

A líbiai kormány állítása szerint 15 ember, köztük három gyerek meghalt a NATO egy újabb légicsapásában, amely Moammer Kadhafi líbiai vezető egy régi harcostársának rezidenciája ellen irányult június 20-án hétfőn Szormanban, Tripolitól 70 kilométerrel nyugatra. A NATO cáfolta, majd órákkal később megerősítette a támadás tényét.

A kormány egyik tisztségviselője azt mondta, hogy nyolc rakéta érte a rezidenciát hajnali 4 óra körül. Músza Ibráhim kormányszóvivő “aljas, igazolhatatlan terrorakciónak" minősítette a történteket.

Az épület Huildi Hemidié, aki tagja volt az 1969-es forradalom parancsnoki tanácsának. Ibráhim elmondása szerint az áldozatok többsége a Hemidi család tagja volt, és Huildi Hemidi két unokája is a halottak között van.

A nemzetközi sajtó helyszínre vitt tudósítói azt látták, hogy a szóban forgó épületen kívül több másik is megrongálódott. A mentőalakulat folytatja további áldozatok keresését a romok alatt.

A NATO egy név nélkül nyilatkozó illetékese Brüsszelben azt közölte, hogy a szövetség “határozottan cáfolja" a líbiai hírt. Mint mondta, “mi nem hajtottunk végre műveletet ott", Szormanban, az egyetlen csapás “magában Tripoliban volt éjjel, és nem 4 órakor".

Később Charles Bouchard tábornok, a NATO-hadműveletek kanadai parancsnoka egy nyilatkozatban elismerte a támadás tényét, de azt állította, hogy a célpont katonai természetű volt, és egy “magas szintű" vezetési és ellenőrző pontot találtak el precíziós légitámadással.

Ez a csapás nagy mértékben gyengíti Kadhafi rendszerének képességét, hogy barbár támadásokat intézzen a líbiai nép ellen – hangoztatta a tábornok.

CímkékNATOrakéta