Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb NATO-tartálykocsikat gyújtottak fel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 7. 5:34

Újabb üzemanyag-szállító NATO-tartálykocsikat borítottak lángba ismeretlen fegyveresek szerda reggel Pakisztán délnyugati részén. Ezúttal Beludzsisztán tartomány közigazgatási székhelyének, Kvettának egyik külvárosában támadtak rá a járművekre. Egyes jelentések szerint nyolc, más beszámolók szerint húsz tartálykocsi lobbant lángra.

A helyi rendőrség közlése szerint a támadók egy sofőrt is lelőttek abban a pihenőhelyként szolgáló parkolóban, ahol a járművek várakoztak.

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erőknek utánpótlást szállító tartálykocsi-karavánok ellen az elmúlt napokban sorozatban hajtottak végre támadásokat.

A mostani támadás végrehajtásáért a felelősséget az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges Pakisztáni Tálibok Mozgalma (TTP) vállalta. Azam Tarik, a TTP szóvivője, egy ismeretlen helyszínről telefonon közölte, hogy embereik állnak a Kvettánál elkövetett támadás mögött.

Pakisztánon keresztül két út vezet Afganisztánba. Az egyik a Haibár-hágón át Pakisztán északi részén fekvő Torkham határvárosba és onnan tovább Kabulba. Ezen az úton lehet a legegyszerűbben az utánpótlást és a katonai eszközöket Afganisztánba eljuttatni. A másik út Beludzsisztánon keresztül halad, Saman határvárosba, majd a dél-afganisztáni Kandahárba.

Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az Afganisztánba küldött utánpótlás 75 százalékát szállítják Pakisztánon keresztül, így az üzemanyag 40 százalékát is. A lőszer-, fegyverutánpótlást légi úton juttatják el az Afganisztánban harcoló egységekhez.