Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India nem kapja meg idén a Nyerpát

Szöveg: Háború Művészete |  2010. október 7. 5:33

Oroszország átütemezte az Akula II-osztályú, K-152 Nyerpa nukleáris meghajtású tengeralattjáró átadását India számára. Mint az kiderült, a tengeralattjáró tesztje során „jelentéktelen meghibásodásokat” észleltek a tengeralattjáró egyes műszereinek működésében. A műszerek valószínűleg azért használhatatlanok, mivel nagyon régen gyártották őket.

Azt, hogy a tesztek során pontosan mely műszerek működése volt rendellenes nem közölték, annyit hoztak mindössze nyilvánosságra, hogy olyan műszerekről van szó, amelyek a tengeralattjáró normál működését biztosítják. Szergej Ivaskin, a Habarovszki terület ipari miniszterhelyettese nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt a hírt, miszerint a zavarok nagy mélységben jelentkeztek. Elmondta, hogy a feltárt hibákat kijavították.

Arra vonatkozóan semmilyen információ nem hangzott el, hogy mi az oka annak, hogy ebben az évben nem kerül átadásra a nukleáris tengeralattjáró az indiai haditengerészet számára.

Korábban az orosz védelmi minisztérium úgy tervezte, hogy a Nyerpát 2010 végéig átadja az indiai hadseregnek.

Ugyanakkor 2010. október 1-jén a Habarovszki terület kormányzója, Vjacseszlav Sport elmondta, hogy a tengeralattjárót 2011 első negyedévében, valószínűleg márciusban adják át Indiának. A kormányzó hozzátette, hogy a tengeralattjáró végrehajtotta az átadáshoz szükséges teszteket, jelenleg az indiai személyzet kiképzése folyik.

1595908258