Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok és lőszerek Kőszegen

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 7. 5:26

A 39. héten, azaz szeptember 27. és október 3. között 24 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül kilenc esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1685 bejelentést kaptak.

Szeptember 28-án érkezett a bejelentés az ezred tűzszerész ügyeletére, amely szerint Kőszegen, a Rajnis utcában, árokásás közben, több, feltételezhetően a második világháborúból származó robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr a terület átvizsgálása során több tucatnyi világháborús eszközre bukkant. A tűzszerészek a munkát nem is tudták aznap befejezni, egész héten dolgoztak a helyszínen, a mentesítés során több mint harminc, különböző űrméretű és gyártmányú gránátot, valamint kétszáz kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert találtak. A veszélyes szerkezetek egy résztét a közelben kijelölt helyen megsemmisítették, a többit pedig a központi gyűjtőbe szállították.

Szeptember 29-én a főváros XI. kerületében is akadt dolguk a tűzszerészeknek. Az Oroszvég utcában, útépítés közben találtak a munkások egy 75 milliméteres páncéltörő gránátot. A második világháborús robbanószerkezetet a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napon Újfehértóra is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Kossuth utca egyik családi házának nyitott udvarán, földmunkák közben egy F1-es típusú kézigránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén szeptember 29-én, Sárkeresztúron, a Rákóczi úton, földmunkák közben került elő egy 76 milliméteres repeszromboló gránát, amelyet a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Október 1-jén Újszászról kapták a jelzést a Magyar Honvédség tűzszerészei. Eszerint az Akácfa úton, földmunkák közben egy 76 milliméteres repeszgránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a Szalai Attila zászlós vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Október 2-án Etyeken, a Horvát utcában bukkantak egy F1-es típusú, második világháborús kézigránátra, amelyet a Szalai Attila zászlós vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.