Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb német Delfin érkezik az Izraeli Haditengerészethez

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. december 2. 17:26

Németország kormánya 2011. november 30-án, szerdán jelentette be, hogy Izrael haditengerészete újabb, nukleáris csapásmérésre is alkalmas Delfin-osztályú tengeralattjárót szerez be. Ez már a hatodik német Delfin lesz az izraeli flottában, a tengeralattjáró építési költségeinek egyharmadát, körülbelül 135 millió eurót Németország állja.

A németek kompenzációként 1991-ben adományozták az első két Delfin-osztályú tengeralattjárót (Dolphin és Leviathan) Izraelnek, melyeket 1997-ben szállítottak le. A harmadik példányt (Tekumah), melyet már megvásárolt az izraeli kormány, 1999-ben vehették át. 2006-ban újabb szerződést írt alá a két fél, melynek értelmében további két darab Delfint vásároltak. Ezek már korszerűsített, AIP (Air Independent Propulsion) meghajtó rendszerrel is felszerelt változatok lesznek, csakúgy mint a hatodik. A negyedik és ötödik példány várhatóan 2012-2013 körül csatlakozhat a flottához.

Izrael a Delfin-osztályú tengeralattjáróit nukleáris töltetek hordozására is alkalmas cirkálórakétákkal szerelte fel. Szintén megtalálható az arzenálban a 135 km hatótávú Harpoon rakéta. Ezeket a rakétákat a torpedóvetőcsövekből indítják. A 1625 T vízkiszorítású Delfinek 16 torpedót és/vagy rakétát hordozhatnak, amelyeket az orrban található tíz vetőcsőből indíthatnak (a tízből négy nagyméretű 650 mm átmérőjű cső). A Delfinek valószínűleg a világ legmodernebb nem nukleáris meghajtással rendelkező tengeralattjárói, személyzetük 35 fő, és akár 200 m mélységig is süllyedhetnek.