Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb nemzetközi megmérettetés – ezúttal Udinében

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. március 12. 11:24

Március elején csaknem húsz fővel megérkezett az olaszországi Udinébe a Magyar Honvédség Európai Unió Harccsoportjának (MH EU HCS) dandártörzs (Force Headquarters − FHQ) állományába beosztott csoportja. A Vantal Zsolt alezredes által vezetett állomány nagy része az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból tevődik össze.

A kéthetes gyakorlás első hetében a parancsnokság munkahelyeinek berendezése, beüzemelése, az összeköttetések felvétele és a főnökségek összekovácsolása volt a feladat. A három nemzetből (magyar−olasz−szlovén) álló törzs tisztjei, altisztjei megismerkedtek egymással, tapasztalatokat cseréltek.

Magyar részről beosztást látnak el katonáink a személyügyi, felderítő, hadműveleti, logisztikai, híradó, pénzügyi, a CIMIC-, INFOOPS-főnökségeken és a kommunikációs (PAO − Public Affairs Office) részlegen.

Az első hét második felében az EU Battle Group (EU BG) parancsnoka által vezetett törzsgyakorlást (CPX − Command Post Exercise) vezettek le annak érdekében, hogy az EU BG a gyakorlat második hetében sikeresen hajtsa végre az olasz vezérkar által ellenőrzésre kerülő, úgynevezett kezdeti műveleti képesség gyakorlatot (Initial Operational Capability). Ennek során a kijelölt főnökségek elképzelt és a parancsnok által bejátszott szituációkat gyakoroltak.

Ezzel párhuzamosan Magyarországon az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred az MH ÖHP irányításával megkezdte a május-június hónapban Olaszországban végrehajtandó gyakorlat átcsoportosításának a tervezését.

A harccsoport kijelölt alegységei a tervek alapján otthon folytatják a felkészülést.

1595932553