Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb repülőgépet vesztett a török légierő

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. április 18. 19:53

Két nappal a Török Csillagok katasztrófája után, április 9-én újabb repülőgépet vesztett a török légierő.

kt-1

A pénteki balesetben egy KT-1T típusú, légcsavaros kiképző repülőgép került veszteséglistára: a gép Foça partjainál csapódott az Égei-tengerbe, kétfős személyzetét sikeresen kimentették a kutató-mentő egységek, megfigyelésre kórházba szállították őket. A KT-1T az Izmir-Çigli légibázisról emelkedett a levegőbe kiképzési repülésre, a lezuhanás oka egyelőre ismeretlen, az elsődleges információk szerint a gép motorja hibásodott meg.

A KT-1T Woongbi kiképzőgépek 2010-től álltak hadrendbe a török légierőnél, azóta ez a második ismert baleset, ami a típussal történt. Az első baleset 2011 februárjában történt a Turkish Aviation Industries által végzett tesztrepülések során, akkor szerencsére a kétfős tesztszemélyzet (az egyikük katapultált) és a repülőgép is megúszta az esetet.

A gyártó Korea Aerospace Industries (KAI) 2010 októberében mutatta be a török légierő részére az első KT-1T típusú, alap kiképző repülőgépet sacheon-i üzemükben. A negyven darabos rendeléssel a kiöregedő Cessna T-37B/C flottát váltották le a törökök: az első öt gépet a KAI gyártotta le, a fennmaradó darabokat viszont már a Turkish Aviation Industries.

Forrás: jetfly.hu
Kapcsolódó cikkek