Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra bevetésen a USS Nimitz repülőgép-hordozó

Szöveg: Háború Művészete |  2009. december 8. 14:48

Az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozói fontos szerepet töltenek be a válságövezetekben szolgáló szövetséges erők megsegítésében. Nincs ez másként a USS Nimitz esetében sem, ami a Perzsa-öbölben tett látogatása után a napokban tért vissza az Arab-tenger északi részére, hogy folytassa küldetését az Operation Enduring Freedom hadművelet keretein belül.

A USS Nimitz 11. Hajófedélzeti Repülőezrede (CVW 11) révén közvetlen légitámogatást nyújt az Afganisztánban szolgálatot teljesítők számára. Az 5. Flotta alárendeltségében tevékenykedő egységen, szeptember 18-a óta több mint 1450 repülést teljesített a CVW 11, körülbelül 8500 repült órát összegyűjtve ezáltal. A Nimitz csapásmérő harccsoportot a USS Nimitz repülőgép-hordozó, a 11. Hajófedélzeti Repülőezred, a Ticonderoga-osztályú cirkáló, a USS Chosin, valamint a USS Pinckney és a USS Sampson rombolók, továbbá a USS Rentz fregatt alkotja.

A nukleáris meghajtású USS Nimitz 34 éve szolgálja az amerikai haditengerészetet, 1975. május 3-án állították aktív szolgálatba.

1595894425