Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra Debrecenbe költöznek a katonazenekarok

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Szováthy Kinga, Somogyi András főtörzsőrmester archív felvételei |  2024. június 24. 17:25

„Amióta katonáskodás létezik, mindig is kiemelt szerepet játszott a katonazene. E kulturális és katonai hagyománynak ad otthont több évtizede Debrecen, ahová július 3-6. között ismét visszatérnek a hazai és nemzetközi katonazenészek” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a XXII. Debreceni Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján.

A hagyományoknak megfelelően széleskörű nemzetközi részvétellel zajlanak majd Debrecenben az előadások: a magyar katonák mellett cseh, osztrák, szlovák, horvát, holland, olasz, egyiptomi, román, lengyel, és török fellépőket látnak vendégül. A fővárosi Stefánia Palota – Honvédelmi Kulturális Központban tartott tájékoztatón Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes beszélt a honvédség és a zene múltban gyökerező kapcsolatáról.

„A hadviselés kezdetéig nyúlik vissza a katonazene hagyománya. Harcra hívott, buzdított, lelkesített, a veszteségben vigaszt nyújtott és emléket is állított a katonazene a hősöknek. Mindezek mellett pedig, a csatákban kommunikációs eszközként is használták az elektronikus eszközök rendszeresítése előtt. A katonazene egy híd, ami összeköthet katonákat és kultúrákat, hiszen a művészet révén ugyanazon a nyelven beszélnek, nem adódnak egyéb megértési problémák” – fogalmazott.

20240624_Debreceni_Nemzetkozi_Katonazenekari_fesztival_sajttaj_SZK_06 copy

„Július 6-án, szombaton a Magyar Honvédség bemutatja high-tech eszközeit, ami a napokban indult területvédelmi tartalékos kampány egyik fontos pontja. Nem csak a zene iránt érdeklődőket várjuk tehát. A honvédség kitelepült állománya egész héten szívesen válaszol az aktív és tartalékos katonai szolgálat iránt érdeklődők kérdéseire. Reméljük, akad majd olyan, aki a katonazene ünnepén kap kedvet ehhez a gyönyörű hivatáshoz” – emelte ki Vargha Tamás parlamenti államtitkár az esemény ideje alatt zajló toborzást.

„Európa szinte valamennyi hadserege tiszteletét tette már a fesztiválon az elmúlt években, idén is tizenegy nemzet képviselteti magát. A koncertek mellett családi sportversenyek, például lézeres és légpuska lövészet, a Generációk büszkesége című fotó- és videókiállítás, valamint a záróhangverseny után Gripen bemutatórepülés gazdagítják az eseményt” – ismertette a fesztivál programját Balázs Ákos, a házigazda hajdúsági város alpolgármestere.

Debreceni_Nemzetkozi_Katonazenekari_fesztival_SA

„Számos regionális katonazenekar fesztivált tartunk évente, a debreceni viszont eltér a többitől, igazi színkavalkád várható. Minden korábbinál nagyobb létszámú fellépő gárda, több mint 600 katonazenész érkezik, mi pedig mindent megteszünk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Bízom benne, hogy vendégeink ugyanolyan elégedetten távoznak majd, mint azt az elmúlt években megszokhatták” – bocsátotta előre Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere.

„Szeretnénk megmutatni, hogy 1896-os hazai bevezetésük óta hova jutottak a katonazenekarok. Hagyomány és fejlődés, szól a mottónk, hiszen egy katonazenekar számára ma már nem léteznek műfaji korlátok, régi és új dallamok egyaránt felcsendülnek a koncerteken” – tette hozzá.

Csizmadia Zsolt ezredes gondolatainak megfelelően az ünnepélyes sajtótájékoztatón Rameau és Weiner Leó művei mellett két Gershwin opusz, valamint Robert Di Marino Bach and blues című kortárs szerzeménye is felcsendült.