Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: várják a tartalékosokat

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Horváth Sztaniszláv és Rácz Tünde archív felvételei |  2024. június 24. 15:55

Flottabővítés, a területvédelmi tartalékos rendszer ismérvei, életképek a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea műveletben szolgáló magyar katonák hétköznapjaiból, illetve a magyar parancsnok által irányított balkáni misszió nemzetközi kommunikációs stratégiája – az M1 csatorna „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsorának június 25-én, 11:33-kor kezdődő adásának témái.

2024_H225_helikopter_HSZ

Két újabb H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség légiereje, immár nyolc gépből áll a „kettőszázhuszonötös” flottája. Összesen tizenhat H225M helikopter érkezik hazánkba, ebből tíznek a szállítóképességét veszik igénybe majd elsődlegesen, a többit pedig a különleges műveleti erők használják majd. „A kamerarendszerrel és időjárás radarral felszerelt eszközöket már beszereztük, emellett pedig dübörög a pilótaképzés” – utalt a haderőfejlesztés másik sarkalatos pontjára Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka.

202406_HungaroControl_tartalékosok_RT

Területvédelmi tartalékosokat toboroz a honvédség. Szeretem, megvédem! – áll az országos kampány mottójában. A 2017 óta működő rendszerbe várnak minden olyan, hazaszerető férfit és nőt, aki civil foglalkozása vagy tanulmányai mellett szeretne saját szülőhelyén katonai szolgálatot teljesíteni vagy akár külföldi missziós tevékenységre is jelentkezne. Valamennyien egyszeri szerződéskötési juttatást és rendelkezésre állási díjat kapnak, sőt, oktatási ösztöndíjra is pályázhatnak. A Magyar Honvédség területvédelmi rendszerét dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnoka mutatja be részletesen, hasznos információval szolgálva az érdeklődők számára.

A megfelelő környezet kialakítása és ellátás biztosítása két alappillére egy sikeres missziónak. A bosznia-hercegovinai EUFOR Althea műveletében szolgálatot teljesítő magyar honvédeknek sok feladatuk van, ezért igyekeznek olyan körülményeket teremteni számukra, amely könnyíti fontos, embert próbáló tevékenységüket. Komfortos szállás, ismerős, hazai ízek, sportolási lehetőségek.

202406_Szarajevó_EUFOR_RT_4

Egy békefenntartó misszió eredményessége tekintetében (is) kulcsfontosságú a hatékony kommunikáció. A HadERŐ aktuális adásából kiderül, hogy az idén magyar parancsnok, dr. Sticz László vezérőrnagy által irányított EUFOR Althea művelet milyen kommunikációs kihívásokat rejt magában és a Magyar Honvédség kommunikációs szakemberei milyen eszközökkel tudnak a helyi erőkkel, civilekkel, médiával és a huszonhárom nemzet katonáival kapcsolatot tartani.

Ne feledjék! Minden kedd délelőtt, 11:33-kor „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en! Tartsanak velünk!