Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra ég a tűz az akadálypályán

Szöveg: Kenyeres Edina őrnagy, Mészáros Zalán okleveles mérnök hadnagy |  2012. május 6. 11:20

Nem mindennapi dologra szánta el magát az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK) „vegyészeinek” állománya. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság haditechnikai főnökségének felkérésére – hosszú évek tapasztalataira hagyatkozva és a költséghatékonyságot is figyelembe véve – a tűzakadálypálya-foglalkozások során a napalm alapanyagaként használt NK-por helyett egy új típusú imitációs anyagot fejlesztettek ki. Az első gyakorlati próba után elmondható, hogy az új fejlesztés sikerrel vette az „akadályt”.

Az ember, a katona a történelem minden korszakában felhasználta a tüzet a hadviselésben, a támadásban és a védelemben egyaránt. Az 1970-es évek végén a vietnami háború tapasztalatai alapján fokozott igény merült fel a gyújtófegyverek elleni védelemre. A tűzakadálypálya-foglalkozások beépültek a csapatok felkészítésének rendszerébe.

Sajnos a 2000-es évek elejére megszűnt a gyártókapacitás, a sűrítőport kivonták a rendszerből, és egyre ritkábban hajtottak végre tűzakadálypálya-foglalkozásokat. 

2011-ben azonban született egy döntés, amely szerint a kiképzés folyamatos szinten tartása érdekében továbbra is biztosítani kell a foglalkozásokhoz szükséges imitációs anyagokat, sőt a kor elvárásaihoz kell igazítani a gyújtófegyverek elleni védelem akadálypályáját. Az MH GAVIK szakállománya is ekkor kapta feladatul, hogy kutasson fel olyan alapanyagot, amely olcsó és könnyen beszerezhető, emellett pedig egészségkárosító hatása minimális. 

A feladat nem volt egyszerű. A szakirodalom áttekintése után a GAVIK szakemberei több anyagot is megvizsgáltak, kísérleteket végeztek, hogy a korábbi sűrítőporhoz hasonló tulajdonságú anyagot hozzanak létre. Hosszas kutatás után találták meg az új anyagot, amelynek előnye, hogy kevésbé kormozó lánggal ég, nincs jellegzetes erős szaga, a bőrről könnyen eltávolítható, ám mindezek ellenére égésének ideje megegyezik a korábban használt anyagéval. 

A szükséges égésvizsgálathoz az akadálypályát a szentendrei MH Altiszti Akadémia biztosította. A vizsgálatot pedig a vegyivédelmi szakemberek számára megtartott bemutató követte.