Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Londonba érkezett a brit haditengerészet legnagyobb hajója

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 6. 10:24

A brit haditengerészet legnagyobb hajója „felküzdötte” magát május 4-én, pénteken a Temze zsilipein Londonba, hogy részt vegyen a nyári olimpiát megelőző biztonsági gyakorlatokon.

Az HMS Ocean hadihajó az olimpiai játékok idején (július 27.-augusztus 12. között) a főváros délkeleti részén, a greenwichi kikötőben horgonyoz, ahol nyolc helikopter bázisaként és más biztonsági erők vízi logisztikai központjaként fog működni. Az 1100 fős csapatszállító részt vett a NATO líbiai hadműveleteiben is.

A brit hadsereg a hét eleje óta gyakorlatozik az olimpiára való felkészülés jegyében, ennek részeként egyebek közt légvédelmi rakétákat, vadászrepülőket és radarokat tesztelnek.

Az olimpiát övező biztonsági készültség a legnagyobb a második világháború óta Nagy-Britanniában: több mint 40 ezer katonát, rendőrt, magán biztonsági őrt és önkéntest mozgósítanak a főváros védelmére, nem számítva az ismeretlen számú titkosügynökök seregét.

Nagy-Britanniában hevesen vitatják az olimpia biztonsági koncepcióját. Sebastian Coe főszervező nem szeretné, ha az eseményt magas kockázatú rendezvénnyé nyilvánítanák.

Philip Hammond védelmi miniszter szerint sincsenek konkrét fenyegetések a játékokat illetően, házigazdaként azonban – mint mondta – elvárják Nagy-Britanniától, hogy mindenre felkészült legyen.