Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magasfeszültség

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. május 6. 9:21

Instabil biztonsági helyzet, felelevenített harceljárások, „jó oldalra” állt felkelők, vezető szerep Baghlán tartományban – a magyar tartományi újjáépítési csoport 11. váltása tovább folytatta Afganisztánban az elődei által megkezdett munkát.

A missziós szolgálatának befejeztével nemrég hazatért MH PRT¬ 11. váltásának parancsnoka, dr. Ruszin Romulusz ezredes elmondta: kontingensük rendkívül jó feltételekkel kezdhette meg műveleti feladatait, annak ellenére is, hogy húsz fővel kevesebben voltak, mint a tizedik váltás. A Szloszjár Balázs alezredes által vezetett előző kontingens ugyanis szinte minden területen megteremtette számukra az előre lépés feltételeit. Mindehhez hozzájárult az is, hogy a PRT-11 már minden olyan technikai, fegyverzeti feltétellel rendelkezett – modifikált AK-gépkarabélyok, Glock-pisztolyok, MaxxPro-gépjárművek stb. –, amelyek alkalmazásával műveleteiket gyakrabban, biztonságosabban és éjszaka is végrehajthatták. Noha a biztonsági helyzet a térségben, a missziós szolgálatuk több mint hat hónapos időszakában folyamatosan feszült volt, a felderítésért felelős különböző szervek kiváló munkájának köszönhetően, a kontingens mindig időben fel tudott készülni a szemben álló fél várható tevékenységére.

A műveleti tevékenységet sokszor hátráltatta azonban, hogy az ISAF elveinek megfelelően (felkészülendő a jövőbeni kivonásra, a biztonság „saját berkeken" belüli szavatolására), a tartományban végrehajtandó katonai feladatok tervezésében és végrehajtásában az afgán félnek kellett vezető szerepet játszania. Így viszont – ismerve az afganisztáni viszonyokat, ez nem volt meglepő –, az ellenállók sokszor tudomást szereztek a műveletek idejéről, helyéről, így kivonhatták magukat a közvetlen harcérintkezés alól. A siker sokszor azért sem lehetett tartós, mert az afgán nemzeti hadseregben és a rendőrségnél nem szolgálnak elegen, így az ellenállók a tőlük „megtisztított" területekre rövid időn belül visszaszivároghattak.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 11-én, pénteken megjelenő számában!)