Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-koszovói erőszakcselekmények veszélyére figyelmeztet a tábornok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 6. 8:20

Az erőszakcselekmények erősödő veszélyére figyelmeztetett Észak-Koszovóban a május 6-i, vasárnapi szerbiai választások előestéjén Dragan Vladisavljevic tábornok, a szerb katonai hírszerzés vezetője, aki ennek kapcsán jelezte azt is, hogy „Észak-Koszovó vegyesen lakott részeiben és az Ibar folyótól délre eső enklávéban felfegyverzett albánok csoportjait észlelték”.

Vladisavljevic úgy vélekedett: a pillanatnyi koszovói helyzetet az etnikumok közti feszültség jellemzi, ami miatt fokozódhat az erőszakos cselekmények lehetősége.

Ehhez szerinte jelentős mértékben hozzájárult a koszovói hatóságoknak az a bejelentése, hogy erővel is meg fogják akadályozni a szerbiai választások megtartását Koszovóban, s fel fogják számolni az úgynevezett párhuzamos szerb intézményeket.

A szerb tábornok szerint az Ibartól délre eső enklávéban a felfegyverzett albán csoportnak már a puszta megjelenése is „félelmet kelt a lakosság körében, ráadásul egyes szélsőséges csoportok nyíltan azzal fenyegetőznek, hogy erőszakkal is megakadályozzák a szerbiai választások lebonyolítását".

Vladisavljevic ugyanakkor kitért arra, hogy a NATO képviselői, felmérve a biztonsági kockázatot úgy döntöttek, erősítést küldenek a KFOR csapatoknak, hogy teljesíteni tudják küldetésüket, s meg tudják őrizni a biztonságot.