Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kutyák és vezetőik versenyeztek

Szöveg: Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy |  2012. május 6. 7:13

A Magyar Honvédség tűzszerészei is részt vettek a közelmúltban megrendezett rendőrségi kutyavezetői versenyen. A négy napon keresztül, négy helyszínen, négy szakterületen megrendezett versenyre 59 kutyavezető érkezett kutyájával.

Több mint tíz évvel ezelőtti hagyományt élesztett újjá az ORFK Dunakeszi Oktatási Központja. Idén, április utolsó napjaiban ismét megrendezték a rendőrség kutyavezetőinek országos versenyét. A megnyitón Varga Balázs rendőr alezredes, a központ igazgatója kijelentette: kitűzött céljuk, hogy elérjék az iskola 30–40 évvel ezelőtti világhírű színvonalát.

1595935250
A Magyar Honvédség és a rendőrség közötti együttműködési megállapodás alapján 2006-ban kaptak lehetőséget a tűzszerészek, hogy robbanóanyag-kereső kutyákat képezzenek ki Dunakeszin, a Rendőrségi Oktatási Központban.

A kiképzések egészen 2010-ig tartottak, amikor is a tűzszerész és hadihajós alakulat szervezetében önálló kutyakiképző főnökség jött létre. A jelenleg három fővel dolgozó főnökség, 2011-ben szervezett először saját alaptanfolyamot. Jelenleg 23 kutya képzésén dolgoznak, az ebek közül 19 már képzett, vizsgázott kutya.

A rendőrség és a honvédség közötti együttműködés azonban továbbra is fennmaradt. Az évenként ismétlődő minősítő vizsgára az oktatási központ delegálja a  vizsgabiztost. Emellett fontos a két szervezet közti tapasztalatcsere is, hiszen más-más területeken, különböző szituációkban, más rejtési módokkal találkoznak a honvédségi és a rendőrségi szakemberek.

1595935250
Az alapkiképzésben viszont nem tesznek különbséget. Ennek során olyan fegyelmező gyakorlatokat hajtanak végre, amelyek a kutyáknál kialakítják az engedelmes viselkedést. Ilyen gyakorlat például a pórázon vezetés, a szabadon követés, vagy a menet közbeni ültetés.

Ezek voltak a feladatok a napokban megrendezett versenyen is. A megmérettetésre a rendőrkapitányságok, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Terrorelhárítási Központ , valamint az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred delegált kutyakiképzőket és négylábúakat.

A Magyar Honvédség  tűzszerésze, Mester Zsolt szakaszvezető  a robbanóanyag-kereső kategóriában indult és a hetedik helyen végzett – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Szatai Zsolt őrnagy.

Az alakulat kutyakiképző főnöke hozzátette: „Még nem vettünk részt ilyen jellegű versenyen, ezért különösen örültünk ennek a meghívásnak. Most már tapasztalattal is rendelkezünk, tudjuk mire kell a következő alkalommal felkészülnünk, mire kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk."

Mester Zsolt szakaszvezető, OKJ-s kutyakiképző, 1992-ben kezdte a szakmát. Először a rendőrségnél, majd kilenc évig a Vám- és Pénzügyőrségnél szolgált, mint kábítószer-kereső kutyavezető.

2004. februárjában került a honvédség állományába, kutyás beosztásba, majd 2009-től robbanószer-kereső kutyavezető beosztásba. 2010-ben vizsgázott együtt Petit-vel, a malinois belga juhászkutyával, aki most 5 éves és azóta is együtt dolgoznak.

Fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred