Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra hideg vízben a felderítők

Szöveg: Károly László százados |  2009. május 8. 8:20

Ismét vízre szállt a MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj. Az éves kiképzési tervnek megfelelően a Felderítő század és a Csapatfelderítő század katonái vízi kiképzést hajtottak végre Szentesen, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj bázisán.

A felkészítés során a résztvevők először úszásfelmérésen vettek részt, ahol a kiképzők meggyőződtek a katonák vízbiztonságáról.

A Kurca pataknál, az öt napon keresztül zajló kiképzés első fázisában a katonák szükségeszközökkel gyakorolták az élővízen való átkelést. Az érdekes foglalkozás során mindenki tanúbizonyságot adhatott leleményességéről, ugyanis az elméleti tananyag megismerése után a felderítő katonáknak maguknak kellett elkészíteni azokat a szükségeszközöket, melyekkel egyéni felszerelésüket átjuttatták a folyó túloldalára.

1595886927
A korántsem „száraz" elméleti oktatás alatt a felderítők megtanulták a tutajkészítés sajátosságait, amit azután a valóságban ki is próbáltak.
A kiképzési blokk második részében az előző napokban elsajátított átkelési technikákat és a korábban begyakorolt harcászati mozdulatokat alkalmazva a katonák vízi akadályokat küzdöttek le. A kiképzők harcászati helyzetbe állították a végrehajtásra megalakult alkalmi csoportokat, akik harcszerűen, az álcázási lehetőségek maximális kihasználásával, rejtetten hajtották végre feladataikat.

A szentesi időjárás eleinte kellemes feltételeket teremtett a kiképzéshez, mert szinte nyárias meleg fogadta a felderítőket. Azonban a hét második felére a természet megmutatta a másik oldalát is, mert a hűvösebb időt többszöri eső és szél is kísérte. Az ilyen időjárási feltételek megmutatták a nem régen érkezett újonc katonáknak, hogy milyen viszonyok között kell élni és feladatot megoldani. Így az oktatók nemcsak az állomány szakmai felkészültségét, hanem pszichikai erejét is felmérhették.

„Nem titkolt szándékunk volt a kiképzés során, hogy egyfajta kiválasztási alapként katonáinkat az emberi tűrőképesség határán tartsuk." – tudtuk meg Kovács Zoltán főtörzsőrmestertől, a kiképzés egyik vezetőjétől.
Ez a kiképzési feladat szerves része a 2009 őszére tervezett „Bevetési Irány 2009" –re való felkészülésnek. Ennek a Magyar Honvédség szintű gyakorlatnak részét fogja képezni a vízi akadályok különböző módszerekkel való leküzdése.

1595886927
 

A Felderítő Zászlóalj sokrétűségét jellemzi, hogy a vízi kiképzés búvárbiztosítását önerőből hajtotta végre. A Felderítő század állományában vannak búvárbeosztású katonák, akik rendszeresen részt vesznek a különböző ilyen jellegű felkészítéseken, így elegendő tapasztalattal rendelkeznek a biztosítási feladatok elvégzéséhez.

„A kiképzés során hol kegyes volt hozzánk az időjárás, hol kegyetlen, mégis minden felderítő katona helyt állt. Annak ellenére, hogy fizikálisan és lelkileg is embert próbálóak voltak a kiképzők által megálmodott feladatok büszke vagyok, hogy ezeknek a katonáknak a parancsnoka lehetek." – mondta Gulyás László főhadnagy, a gyakorlat vezetője, de jó parancsnokoz híven felhívta a figyelmet azokra a hibákra, amelyeket a katonáknak ki kell javítaniuk az őszi gyakorlatig. 

Fotók: Molnár Zsolt őrmester