Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tömegkezelés felsőfokon Cipruson

Szöveg: Horváth László zászlós |  2009. május 8. 8:06

Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Missziójában (UNFICYP) az állományváltást követően befejeződött az alapkiképzés. Az elsajátított ismeretekről adhattak számot a Parancsnoki Tartalék Erők, közismertebb nevén az MFR (Military Force Reserve) katonái.

Ennek az egységnek kell többek között szavatolni a misszió parancsnokságának biztonságát, de felkészültnek kell lenniük egy esetleges bevetésre is, melynek célja – a szektor járőrök megerősítésétől, a tömegdemonstrációk kezeléséig – széles

spektrumon mozoghat. A szemlét a misszió katonai parancsnoka, Mario Cesar Sanchez Debernardi ellentengernagy (Force Commander) vezette.

A minden részletre kiterjedő ellenőrzés reggel kilenc órakor kezdődött egy rendhagyó „honour guard"-al. Ezen a napon – az általános gyakorlattól eltérően nem a legénységi állomány, hanem – a szakaszparancsnoki beosztásban lévő – angol, argentin, és magyar tisztek adták a díszőrséget.

Az elöljáró fogadása után a Force Commander körbejárta azokat a helyeket ahol MFR katonák szolgálatot teljesítenek, ellenőrizte a

munkahelyeken dolgozó többnemzetiségű katonák felkészültségét, együttműködésüket, a munkakörülményeket, majd fogadta az ott dolgozók jelentéseit.

A kulcspont a tömegkezelési gyakorlatok megtekintése volt, ahol a szakaszok – a valóságost leginkább megközelítő szituációkban – adhattak számot mindarról, amit az elmúlt öt-hétben megtanultak.

A bemutatókon tanúbizonyságot tettek arról, hogyan kell városi, illetve a gyéren lakott területeken az erőszakossá váló tüntető tömeget megfékezni, szükség esetén a hangadókat kiemelni. Ezeken az úgynevezett „public order" gyakorlatokon nagyfokú fegyelemre és odafigyelésre van szükség, mert csak így lehet az ENSZ alapelveiben rögzített kritériumoknak megfelelően – a minimálisan szükséges, de az eredményes tevékenységhez elegendő méretű erő alkalmazásával – teljesíteni az UNFICYP mandátumban meghatározott kötelezettségeket.

Az ellenőrző bizottság ezt követően megtekintette a magyar katonák közelharc bemutatóját, melynek végén Mario Sánchez Debernardi ellentengernagy (középen) személyesen gratulált és elismerését fejezte ki Bérczi Béla Richárd mk. fhdgy-nak, a 2. szakasz parancsnokának, valamint a képen látható végrehajtó állománynak: (balról jobbra) Szántó László szkv., Hegedűs Zoltán szkv., Deák László törm., Molnár Antal szkv.

 

A szemle végén néhány percben bemutatták a szlovák kontingens által biztosított tömegkezelési felszerelés új, korszerűbb verzióját, amely segítségével az MFR állománya – köztük a kilenc magyar békefenntartóval – az eddigieknél is magasabb színvonalon teljesítheti kihívást jelentő feladatát.