Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra megrendezték a családi napot a kecskeméti repülőbázison

Szöveg: Hraskó István | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 18. 18:57

Három év kényszerű kihagyás után június 18-án, szombaton újra meg tudta szervezni hagyományos családi napját a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.

kecskemét_családi_nap_képek (7)

Beszédében Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka fogalmazott: igény lett volna a családi napra, de a koronavírus-járvány sajnos megakadályozta a megrendezését. Pedig véleménye szerint ez egy nagyon fontos esemény a bázis életében, hiszen az állomány tagjai családjukkal közösen egy hangulatos rendezvényen vehetnek részt, a szülők megmutathatják gyermekeiknek, hol dolgoznak.

„Anélkül nem tudjuk elvégezni a fontos munkánkat, hogy a család ne támogatna minket” - jelentette ki Ugrik Csaba dandártábornok. Emlékeztetett arra is, hogy éppen tegnap érkeztek haza a svédországi éleslövészetből a Gripen pilóták és a műszaki állomány, augusztus elsejétől pedig a bázis állománya újra négy hónapig részt vesz a balti országok légtérvédelmében (akárcsak 2015-ben és 2019-ben). Ezen feladatok elvégzéséhez nagy szükség van a biztos családi háttérre és a családtagok türelmére, melyért a parancsnok ezúton is köszönetet mondott.

kecskemét_családi_nap_képek (28)

Az egésznapos rendezvény során látványos bemutatókkal színesített program várta a közel kétezer látogatót. Rögtön a megnyitó után a Légierő Zenekar Szolnok jó hangulatú gyepshow-val és térzenével indított: még kánkánt is láthatott a közönség, Molnár János őrnagy, a zenekar karmestere pedig kis időre átadta pálcáját Ugrik Csaba dandártábornoknak. Nagy sikere volt az őrkutya bemutatónak és a kecskeméti, szolnoki ejtőernyősök 500, 1500 és 2000 méterről végrehajtott ugrásának.

kecskemét_családi_nap_képek (14)

A dinamikus programban részt vett egy-egy H-145M és Mi-24-es helikopter, majd a Zlin kiképzőgép után a Gripenek emelkedtek a levegőbe, és repültek hármas kötelékben. A vadászrepülőgépek ezután egy földi cél támadását is szimulálták. A repülő-programot egy Airbus zárta, a földön a látogatók az említett gépek mellett megnézhették az An-26-ost, valamint a Leopard 2A4 harckocsit és a Gidrán harcjárművet is.