Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra Országos Tudományos Diákköri Konferencia az NKE-n

Szöveg: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar |  2021. április 13. 19:38

Idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara (NKE HHK) ad otthont a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Had- és Rendészettudományi Szekciójának. Az április 19. és 23. között, online formában zajló eseményen 19 tagozatban mutatkozhatnak be a tudományos pályára vágyó egyenruhás és civil hallgatók. A szekcióba 7 felsőoktatási intézmény 14 karának hallgatói összesen 182 pályamunkát nyújtottak be.

OTDK

A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát az Országos Tudományos Diákköri Tanács tizenegy kiválasztott intézménnyel közösen szervezi. Köztük van a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is, amely ezúttal rendezőként is támogatja az idén hetven éves tudományos diákköri mozgalom eszméjét. A tizenhat szekció közül az NKE HHK bonyolítja le a Had- és Rendészettudományi Szekció programját, amelynek során olyan tagozatokban mutatkozhatnak be a hallgatók, mint például a kiberbiztonság, a kriminológia, kriminalisztika, a haditechnika, haderőfejlesztés, valamint a pilóta nélküli légijárművek és robotika. Emellett szó lesz - többek között - a nemzetközi kapcsolatokról, a biztonság- és védelempolitikáról, a hadtörténelemről vagy a katasztrófavédelemről. Olyan aktuális témákról is lehet majd hallani az eseményen, mint a home office kiberbiztonsági kihívásai, a mesterséges intelligencia fejlődési tendenciái, a Szkripal-ügy, a terrorizmus anatómiája vagy az orosz hibrid hadviselés tömegkommunikációs vonulata Ukrajnában.

A szervezők online kerekasztal beszélgetésekkel, had- és rendészettudományi kvízzel, pályaorientációs beszélgetésekkel és különböző vetélkedőkkel is várják a résztvevőket, akik egy virtuális campus látogatáson is részt vehetnek. „Meggyőződésünk, hogy egyetemünk, rendező intézményként méltó folytatója lesz a több évtizedes múlttal bíró, magas színvonalú tudományos diákköri hagyományoknak. A karon mindig is kiemelten fontos szerepet játszott a tehetséggondozás, ennek megfelelően célul tűztük ki egy olyan színtér kialakítását, ahol a tehetséges hallgatóknak lehetőségük nyílik megszerezni az első tudományos élményeiket egy támogató, serkentő légkörben” - hangsúlyozta a Had- és Rendészettudományi Szekciót rendező kar dékánja, dr. Pohl Árpád dandártábornok.

Az NKE-n a tudományos tehetséggondozás mindig is kiemelt figyelmet kapott, amelynek eredményeként az idei OTDK megmérettetésre az NKE hallgatói öt szekcióba összesen 214 dolgozattal neveztek. Az OTDK szekcióüléseit követően az első helyezettek közül ötvenen Pro Scientia Aranyérmet, míg az intézmények által jelölt, tartósan kiemelkedő tehetséggondozó munkát végző oktatók közül ötvennyolcan Mestertanár Aranyérmet nyerhetnek el.

Az OTDK történetében 2009-től létezik a Had- és Rendészettudományi Szekció, amelyet 2017-ben szintén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendezett meg, akkor a Rendészettudományi Kar adott otthont a konferenciának.

Az idei Had- és Rendészettudományi Szekció online eseményről további információ és érdekesség az alábbi linkekre kattintva érhető el: otdk-hrt.uni-nke.hu, facebook.com/hrtotdk2021.