Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra repülhetnek a B-2-es lopakodó bombázók

Szöveg: JETfly |  2008. április 22. 20:17

A Csendes-óceáni Guam-szigetén lévő Andersen légibázison 2008. február 23-án zuhant le egy B-2 Spirit bombázó. Az esetet követően nem hivatalosan felfüggesztették a típus repüléseit.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy háborús helyzet esetén bevetették volna a gépeket, azonban a kiképzési és gyakorló repüléseket átmenetileg szüneteltették. Az 53 napig tartó kényszerpihenőt követően – bár még mindig tart a gép elvesztésének okait kutató vizsgálat – ismét levegőbe emelkedhettek a futurisztikus formájú repülőgépek.

Az immár két évtizede szolgálatban álló B-2-es az amerikai légierő egyik legmegbízhatóbb típusa. A 21 (most már csak 20) gépből álló flotta eddig összesen több mint 14000 felszállást teljesített és mintegy 75000 órát töltött a levegőben. Ez idő alatt egyetlen un. A-osztályú (1 millió dollárt meghaladó anyagi kár vagy haláleset) esemény sem történt a méregdrága bombázókkal. Éppen ezért döntött úgy a légierő vezetése, hogy engedélyezi a lopakodó bombázók kiképzési és gyakorló repüléseit.

A Guam-szigetén szerencsétlenül járt Spirit of Kansas nevű B-2-es a lezuhanása előtt 1036 felszállással és több mint 5000 repült órával rendelkezett.