Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újraavatták a 2-es huszárok megújult emlékművét

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: Dessewffy Zsolt és Babák Balázs |  2021. június 30. 7:30

2019-ben, amikor legutóbb lehetőség nyílt megemlékezésre, a Centenáriumi Hadtörténeti Dandár hagyományőrzői megfogalmazták azt a szándékot, hogy a budai Várban, a Tóth Árpád sétányon álló, a császári és királyi 2. huszárezrednek emléket állító lovasszobor eredeti állapotában, a talapzat domborműveit visszahelyezve legyen helyreállítva. Két évvel később, 2021-ben mindez megvalósult, és júniusban, a 87 évvel ezelőtti felavatás napjához közeli napon, lehetőség nyílt a megújult hősi emlékmű újraavatására is.

emlékműavatás_budai várnegyed (17)

Babák László ezredes, a hagyományőrzők parancsnoka ünnepi beszédében röviden összefoglalta az emlékmű történetét. „Az 1934-ben felavatott lovasszobor Petri Lajos szobrászművész alkotása, aki a híres szegedi Pick család leszármazottja volt. Az építészeti feladatokkal Weichinger Károly építész tanárt bízták meg. A Veli bég bástyáján álló lovasszobor szerencsésen átvészelte a második világháborúban Budapest száznapos ostromát, ami romhalmazzá változtatta a Várnegyedet. Az 1965-ben készült archív felvétel tanúsága szerint a talapzat domborművei ekkor már nem voltak a helyükön: csupán a déli – vagyis a bal oldali – maradt meg, eredetijét a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum őrzi. A többi kettő sorsa ismeretlen, feltételezhetően megsemmisültek 1945-ben vagy utána”- emlékeztetett az ezredes.

emlékműavatás_budai várnegyed (10)

Hozzátette: a 2020-ban kezdődött szoborfelújítás egyben rekonstrukció is volt, a meglévő reliefről történő mintavétel, illetve a hiányzó előlapi és jobb oldali dombormű újraalkotása archív fényképek alapján. A laikus szemlélőnek csupán a lábazat rossz állapota, burkolatának kifagyott téglái tűnhettek fel korábban. A régi burkolat elbontása után fagyálló téglával falazták újra, mögötte vasalással és betonozással erősítették meg. A lovasszobor belseje is érett volt már a felújításra: tartószerkezete, csavarjai erősen korrodálódott állapotban voltak. Mindezek helyrehozatala Meszlényi János restaurátor és csapatának elkötelezett munkáját dicséri, így régi fényében ragyog újra a szobor.

A rendezvényen Babák ezredes röviden felidézte a 2-es huszárok az osztrák örökösödési háborútól az első világháborúig terjedő, majd’ két évszázados hadi útját is, amelynek kezdete és vége látható a talapzat domborművein.

emlékműavatás_budai várnegyed (8)

A megemlékezést koszorúzás zárta, ahol a katonai hagyományőrzésért és hagyományápolásért felelős HM Társadami Kapcsolatok és Életpálya Menedzsment Főosztály Társadalmi Kapcsolatok Osztály nevében dr. Tóth Gergely őrnagy és Magyar Gusztáv hadnagy helyeztett el koszorút.

Kapcsolódó cikkek