Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újraindult az építkezés egy korábban bezárt észak-koreai nukleáris telephelyen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. március 10. 9:59

Kereskedelmi műholdfelvételek szerint újraindult az építkezés egy észak-koreai nukleáris kísérleti területen, közel négy évvel azután, hogy Kim Dzsongun vezető bejelentette a terület bezárását, és külföldi újságírókat hívott meg, hogy megfigyeljék az alagutak lerombolását a Donald Trump akkori amerikai elnökkel tartott első csúcstalálkozója előtt.

Elemzők szerint nem világos, mennyi időbe telne, amíg Észak-Korea visszaállítja a nukleáris robbantásokra alkalmas területet, ha szándékában áll ezt megtenni. Az ország északkeleti részén fekvő Punggje-riben lévő helyszínen 2017-ben végezték el a hatodik és egyben utolsó atomkísérletet.

A helyszínen végzett építési tevékenységet most azt követően lehet észlelni, hogy a 2019 februárjában tartott második Kim-Trump találkozó meghiúsulása követően zsákutcába került a diplomáciai párbeszéd. Az amerikaiak akkor elutasították Észak-Korea azon követelését, hogy jelentős szankciókönnyítésért cserébe részlegesen feladja nukleáris képességeit.

Észak-Korea a tárgyalások szünetelését arra használta fel, hogy tovább bővítse katonai képességeit, többek között csak 2022-ben már kilenc rakétatesztet hajtott végre. A szokatlanul gyors ütem arra utal, hogy nyomást akarnak gyakorolni Joe Biden amerikai elnök kormányára, amely ugyan mutatott tárgyalási hajlandóságot, de nem hajlandó a szankciókkal kapcsolatos engedményekre.

Januárban a kormányzó Munkapárt ülésén, amelyen Kim Dzsongun elnökölt, burkolt fenyegetést fogalmaztak meg a nukleáris robbanóanyagok és nagy hatótávolságú rakéták tesztelésének folytatásáról.

A Punggje-riben folyó új építkezésekről először a Maxar Technologies által készített műholdfelvételek elemzésében számolt be Jeffrey Lewis és Dave Schmerler, a Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézetének szakértője.

A Planet Labs PBC műholdfelvételei, amelyeket az AP amerikai hírügynökség kedden elemzett, azt mutatják, hogy a helyszíntől délre két új építményt húztak fel február és március eleje között. Ezek a képek március 6-án készültek, két nappal a Lewis és Schmerler által használt Maxar-felvételek után.

Az elemzők szerint az építkezés az első olyan tevékenység, amelyet a helyszínen észleltek 2018 májusa óta.

„Az új helyszínen a tevékenység nagyon korai jeleit látjuk, beleértve egy új épület építését, egy másik épület javítását…” – írta Lewis és Schmerler. „Észak-Korea jelentős mennyiségű fát használ fel a helyszínen mind épületek építéséhez, mind az alagutak betonozásához. Ezek a változások csak az elmúlt néhány napban történtek”. Ez azt jelzi, hogy Észak-Korea döntést hozott a helyszín állapotáról, és valószínűleg azt tervezi, hogy újra készen áll a nukleáris kísérletek folytatására – mondták az elemzők.

„A kísérleti telep sok hónapra, ha csak nem évekre van attól, hogy Észak-Korea készen álljon arra, hogy nukleáris robbantásokat hajtson végre ott” – írták. Hozzátették: „az, hogy mennyi időbe telik, amíg Észak-Korea újra megkezdi a robbantásos kísérleteket a helyszínen, az alagutak sérülésének mértékétől függ, amit nem tudunk biztosan. Az is lehetséges, hogy Észak-Korea egy másik helyszínen folytatja a nukleáris kísérleteket”.

Egyes dél-koreai elemzők szerint Észak-Korea a következő hónapokban esetleg újrakezdheti a nukleáris teszteket, hogy mozgásba hozza a Biden-kormányzatot, amelyet jelenleg leköt Oroszország fokozódó ukrajnai inváziója és a Kínával való regionális konfrontáció.