Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrajna nem léphet be a NATO-ba?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 18. 8:01

Oroszország felülvizsgálja kapcsolatait Ukrajnával, ha a volt szovjetköztársaság belép a NATO-ba – figyelmeztetett csütörtökön Kijevben Viktor Csernomirgyin oroszország ukrán nagykövete.

“Nagyon széles körben folytatunk együttműködést Ukrajnával, kényes területeken is. Felül fogjuk vizsgálni ezeket a kapcsolatainkat. Nem mondhatjuk az ukránoknak, ne csatlakozzanak a NATO-hoz. Az ő dolguk, hogyan cselekednek, kivel működnek együtt, kit szeretnek" – mondta Csernomirgyin.

A nagykövet mindazonáltal úgy vélte, hogy az ukrán vezetőknek figyelembe kellene venniük a NATO-csatlakozást széles körben ellenző közvéleményt, és népszavazást kell rendezniük a kérdésről.

Ukrajna a minap kérte hivatalosan, hogy áprilisban csatlakozhasson a belépés előtti utolsó stádiumot jelentő NATO Tagsági Akciótervhez. Az erről szóló levél szerint, amelyet Viktor Juscsenko elnök, Julija Timosenko kormányfő és Arszenyij Jacenyuk házelnök írt alá, Ukrajnának az észak-atlanti szövetséghez való esetleges csatlakozását népszavazás előzi majd meg.

CímkékNATOvizsga